ANRE preia discuțiile despre tariful la gaze naturale

Tarifele la gazele naturale vor fi reexaminate, astăzi, de către Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică. ANRE a suspendat în luna septembrie aplicarea noilor tarife și a recomandat companiei Moldovagaz efectuarea unui audit extern despre corectitudinea calculării acestora. 

În ședința de pe 18 iulie, ANRE a aprobat majorarea tarifelor la gaze naturale cu 15%, la 6,53 lei pe metru cub, iar pe 1 septembrie și-a suspendat decizia până la 15 noiembrie curent şi a recomandat Moldovagaz să supună unui audit extern corectitudinea calculării noilor tarife.

Experții energetici susțin că examinarea tarifului la gaz trebuie să fie făcută după anularea amendamentului Furdui care prevedea includerea în tariful pentru consumatori a pierderilor de transport a gazului.

Potrivit raportului de audit al Ernst & Yong, prețul pentru metrul cub de gaz achitat de consumatorii finali ar urma să fie de 11,03 lei pentru a acoperi toate devierile financiare ale Moldovagaz.

În baza auditului, Moldovagaz a solicitat autorităţii majorarea tarifului la gazele naturale nu cu 15 %, ci cu 22%, adică până la 8 386 de lei pentru mia de metri cubi de gaze.

Sursa: Today.md

 

About Author

admin