ANRE: Tarifele pentru gazele naturale au fost reduse cu peste 20 la sută

Tarifele pentru gazele naturale au fost reduse cu peste 20 la sută. Decizia a fost luată cu puțin timp în urmă de către Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică. Astfel, consumatorii casnici care consumă până la 30 de metri cubi de gaze pe lună vor plăti un tarif de 4,70 lei pentru un metru cub sau 20,1 la sută mai puțin decât până acum. Cei cu un consum de peste 30 de metri cubi pe lună vor achita un tarif de 4,89 lei pentru un metru cub, ieftinirea fiind de 20,3%.

Directorul general al ANRE, Tudor Copaci, a precizat că noile tarife vor fi valabile pentru tot anul 2018, iar Moldovagaz va face recalcularea de la 1 ianuarie 2018. Copaci a mai spus că, datorită noilor prețuri, consumatorii casnici vor face economii la achitarea gazelor de 1,5 miliarde de lei pe parcursul acestui an.

Printre premisele care au permis ieftinirea gazului pentru consumatori se numără reducerea prețului de import al gazelor naturale, dar și a aprecierea leului față de dolarul american.
Prim-ministrul Pavel Filip a anunțat anterior că, potrivit unor analize ale Guvernului, gazul poate fi ieftinit cu aproximativ 20 la sută. Asta deși furnizorul a propus o reducere a tarifului cu 11,4 la sută.

Amintim că și tarifele pentru energie electrică ar putea fi reduse. Ministerul Economiei și Infrastructurii a anunțat anterior că ieftinirea este posibilă datorită schimbării metodologiei de calculare a tarifelor pentru curent, dar și datorită evoluției cursului valutar. Aceste ieftiniri urmează să fie decise după intrarea în vigoare a noilor contracte de livrare a energiei electrice, valabile pentru perioada 1 aprilie 2018 – 31 martie 2019.

sursa: evenimentul.md

About Author

admin