Apă-Canal, lăsată fără 12 milioane de lei // Ceban a chemat agenții economici să-i anunțe că trebuie să dispună de stații de preepurare

S.A. Apă- Canal a fost sancționată de Agenția Mediului cu 12 milioane de lei pentru depășirea concentrației de Azot de la Stația de Epurare. Despre aceasta a anunțat primarul general Ion Ceban. Potrivit acestuia, Primăria va acționa în judecată această decizie. În această ordine de idei, primarul general Ion Ceban a chemat într-o ședință toți agenții economici din capitală, beneficiari de serviciile Apă Canal, pentru a discuta despre deversările făcute în canalizare.

„De la 1 ianuarie, hotărârea de Guvern 950, pentru aprobarea regulamentului privind cerințele de colectare, de epurare și deversarea apelor uzate în sistemul public de canalizare, se aplică pentru toți agenții economici. Nu vom întreba Agenția Ecologică cum au emis autorizații speciale și respectarea autorizațiilor de către agenți, și nu voi întreba Guvernul dacă realizează riscul deconectării în masă a agenților economici, de la sistemul de canalizare, acei care fac deversări la greu.

Vreau cu toată responsabilitatea să declar că suntem într-un pericol de situație excepțională, cu riscurile foarte mari pentru securitatea economică a țării. Noi am discutat în echipă aceste riscuri și aceste acțiuni pot fi doar conjugat coordonate și găsite soluții. Nu este în nici într-un caz o confruntare între autoritatea publică centrală și cea locală. Mi-a fost prezentată o listă și marea majoritate din cei 1200 de agenți economici au probleme semnificative. Ca să nu zic că nimeni nu are ceea cere ce guvernul, iar ceea ce se scurge spre stația de epurare, este ceea ce primim noi în canalizare. Noi în anul acesta în regim manual am gestionat acest sector și domeniu. Eu nu vreau să cred că cineva intenționat vrea să ducă la faliment Apă Canal Chișinău, repet că au fost blocate alocările de 33 de milioane din bugetul municipal. Este instituția strategică, atât pentru municipalitate, cât și pentru țară. Echipa pe care eu o reprezint spune că de luni trebuie să mergem să deconectăm agenții. Toți știu că agenții economici au depășiri. Prevederile de la 1 ianuarie ne obligă să facem asta. Nu știu dacă cineva din Guvern s-a gândit la asemenea situație. Și nu cred că astăzi vrea cineva să fie lăsat orașul fără pâine, fără lapte și alte servicii. Noi am decis la această etapă să nu deconectăm. Cu autoritatea centrală ne vom judeca. Eu foarte mult mi-am dori să avem o soluție comună”, a declarat Ceban.

Amintim că toți agenții economici sunt obligați să aibă stație de pre-epurare, dacă varsă în canalizarea publică apă contaminată, ce a fost folosită la prelucrare.

About Author

admin