I-au SCOS DIN SĂRITE! Comuniștii au depus, astăzi, două SESIZĂRI la CEC

Partidul Comuniştilor a depus, astăzi, la Comisia Electorală Centrală două sesizări prin care acuză Partidul Democrat că a început să facă agitație electorală nefiind înregistrat în cursa electorală.

În prima sesizare, ”PCRM a atras atenţia asupra faptului că pe data de 5 octombrie 2014, Partidul Democrat din Moldova a organizat o acţiune de prezentare a viitorilor deputaţi din partea sa, utilizînd simbolica partiinică şi sloganul electoral ”Creştem Moldova!”. Preşedintele partidului a îndemnat alegătorii să-i susţină în scrutinul electoral parlamentar, cităm: ”….îi invităm, îi chemăm respectuos pe oameni să vină cu noi……”.

Prin asemenea acţiune Partidul Democrat, nefiind înregistrat în cursa electorală a încălcat grosolan prevederile electorale, or toţi concurenţii electorali participă, pe bază de egalitate, la campania electorală şi beneficiază de drepturi egale”, se spune într-un comunicat al PCRM.

În acest sens, PCRM a solicitat Comisiei Electorale Centrale să supravegheze cu stricteţe respectarea prevederilor legale privind desfăşurarea alegerilor de către toate formaţiunile politice, inclusiv, Partidului Democrat din Moldova.

În conformitate cu art.47 alin.(3) din Codul electoral agitaţia electorală se admite numai după înregistrarea concurentului electoral de către organul electoral. În vederea înregistrării în calitate de concurenţi electorali, la 3 octombrie 2014 Comisia Electorală Centrală a primit actele şi a stabilit ordinea prealabilă de înscriere în buletinul de vot a cincisprezece formaţiuni politice. Potrivit Codului electoral înregistrarea candidaţilor desemnaţi în alegeri se efectuează în decursul a 7 zile de la data primirii actelor.

În cea de-a doua sesizare PCRM atenţionează asupra unor derogări de la legislaţia în vigoare admise de unii reprezentanţi ai mass-media din republică.

În documentul depus la CEC, PCRM se referă la Codul Audiovizualului care stipulează în articolul 7 principiile de transmitere şi retransmitere a serviciilor de programe care includ, pluralismul politic, diversitatea culturală şi lingvistică, etc. De asemenea, acelaşi articol spune că, acordînd timpi de antenă unui partid sau unei mişcări politice pentru propagarea poziţiilor acestora, radiodifuzorul trebuie să ofere, de asemenea, în cadrul aceluiaşi gen de programe şi la aceeaşi oră, timpi de antenă altor partide şi mişcări politice, fără tergiversări neîntemeiate şi fără a favoriza un partid anume, indiferent de procentajul reprezentării sale parlamentare. În sezirea PCRM sînt indicate şi alte prevederi ale legislaţiei care sînt obligatorii pentru radiodifuzori.

Cu toate acestea însă, cu derogare de la prescripţiile legale, unii radiodifuzori, şi anume, Publika TV şi Prime TV, în cadrul programelor televizate transmit şi difuzează informaţii prin care nu se asigură pluralismul politic, acordîndu-se timp de antenă pentru promovara poziţiilor doar a unui partid politic şi anume a Partidului Democrat din Moldova. Evident radiodifuzorii în cauză nu asigură reflectarea campaniei electorale în conformitate cu principiile reflectării echitabile, echilibrate şi imparţiale, se mai spune in sesizarea PCRM.

Asemenea situaţii de favorizare a Partidului Democrat au fost înregistrate de către radiodifuzorul Publika TV în cadrul emisiunii Fabrika, pe data de 3 octombrie curent invitaţi au fost Vasile Botnari şi Marcel Răducan, miniştrii din parte PD, 2 octombrie – Monica Babuc şi Pavel Filip, 1 octombrie 2014 – Valentina Buliga şi Adrian Candu, 29 septembrie curent – Marian Lupu etc., în cadrul buletinelor de ştiri („PD şi-a aprobat lista electorală. ”Este o echipă care va face faţă cerinţelor atât în Parlament, cât şi în alte structuri””, „Candu: Moldova este interesată să menţină relaţiile economice şi comerciale cu Rusia “Este o acţiune nedemocratică”, „PDM critică iniţiativa comuniştilor de a interzice spoturile de promovare a integrării europene”, „PDM îşi lărgeşte rândurile: Zeci de activişti politici din Chişinău au anunţat aderarea la partid”, „Andrian Candu la Fabrika: Statul va face tot posibilul pentru a atrage investitorii străini”) şi radiodifuzorul Prime TV – la data de 2 octombrie 2014, emisiunea „Primele ştiri”, difuzată la 21.00 (Consiliul Naţional Politic al PDM a aprobat lista electorală a formaţiunii pentru alegerile parlamentare din 30 noiembrie, min.4.13, Andrian Candu: Embargoul asupra produselor moldoveneşti, impus de Federaţia Rusa, nu are justificare economică si nici juridică, min.9.52, 150 de foşti membri ai Partidului Forţa Poporului au aderat la Partidul Democrat, min.12.25, Miniştrii PDM la raport, min.19.17).

PCRM a solicitat Comisiei Electorale Centrale să întreprindă toate măsurile legale în vederea excluderii favorizării intenţionate a unui concurent electoral – Partidului Democrat, precum şi atenţionarea radiodifuzorilor precitaţi de a nu permite asemenea ilegalităţi pe viitor.

About Author

admin