EXCLUSIV! Dosarul Corupţiei din Vamă, TERGIVERSAT şi pregătit pentru a fi CLASAT!

Balitchi_ganduri_1-1024x682

COLAJ: Veaceslav Balacci

Anul trecut, înaintea Summitului de la Vilnus s-a făcut mare tam-tam şi ungere de ochi europenilor cu operaţiunea comună a DNA din România şi CNA-ului nostru vizând corupţia din Postul vamal Leuşeni-Albiţa. Dincolo de faptul că operaţiunea anticorupţie a fost cât pe ce să eşueze din cauza scurgerilor de informaţii operative care s-au făcut deliberat din clădirea din Chişinău, PMAN 1, dosarul este supus şi acum unor acţiuni diversioniste. La un an de la descinderile instituţiilor anticorupţie de pe cele două maluri ale Prutului dosarul s-a pomenit în moarte clinică.  

Jurstitie_CoruptieÎncă la începutul anului procurorii au finalizat urmărirea penală şi au transmis dosarul în instanţa de judecată competentă, Judecătoria Hânceşti. Dosarul este unul fără precedent în Moldova după volum, fiind vizate 42 persoane învinuite: 24 vameşi, 13 poliţişti de frontieră, 4 angajaţi ai Inspectoratului Naţional de Patrulare şi un poliţist de la Inspectoratul de Poliţie Hînceşti.

Conform informaţiilor, imediat după transmiterea dosarului la Judecătoria Hânceşti inculpaţii din dosar au aranjat mituirea judecătorilor, în joc fiind puse sume enorme de bani. Iniţial, toţi cei 42 învinuiţi au fost reţinuţi preventiv, ulterior însă toate demersurile procurorilor de prelungire a reţinerii fiind respinse de judecători, vameşii şi poliţiştii fiind cercetaţi în stare de libertate.

Pentru libertate, învinuiţii au plătit judecătorilor de la Hânceşti de la 2 până la 5 mii de euro fiecare! În unele cazuri judecătorii au fost presaţi şi de unii politicieni de la Chişinău!!! Pentru că presiunile puse pe judecătorii de la Hânceşti erau atât de mari, la demersul preşedintelui Judecătoriei Hânceşti Curtea Supremă de Justiţie a decis transferarea dosarului spre examinare la Judecătoria Botanica, Chişinău.

Ei bine, transferul dosarului la Chişinău n-a însemnat şi eficientizarea actului de justiţie pe dosar! Unul din judecătorii de la Botanica, numele căruia încă n-o să-l dau, a fost transferat recent la această instanţă tocmai de la Judecătoria Hâcești. Întâmplător oare???

Ion Mereuta

Între timp, după transferul dosarului la Chişinău au avut loc două întruniri secrete ale inculpaţilor pe dosar. În cadrul primei, inculpaţii au fost convocaţi de şeful Vămilor Tudor Baliţchi, care i-a asigurat că „totul va fi bine cu dosarul”, ei urmând să cotizeze sume de bani şi să susţină PLDM în campania electorală, iar după alegeri dosarul va fi închis. În cadrul celei de a doua şedinţe, inculpaţii s-au întrunit cu Ion Mereuţă, fost şef de la Vamă până în 2010, actualmente profesor universitar la una din universităţile din Chişinău (vezi foto), de la care au primit aceleaşi asigurări, diferenţa fiind că după îndemnurile fostului şef inculpaţii şi rudele lor trebuie să susţină în campania electorală un alt partid, PDM!

Acum nu ştiu ce vor decide inculpaţii pe dosar şi sub „krâşa” cui se vor ascunde, însă sunt decis să urmăresc cu mare atenţie soarta dosarului penal, atât până la alegerile din 30 noiembrie cât şi după. Acelaşi lucru îl sugerez şi funcţionarilor de la Bruxelles responsabili de Republica Moldova, precum şi ambasadelor europene de la Chişinău!

Va urma.

BALACCI VEACESLAV

About Author

admin