Banca Națională a Moldovei reduce dobânda cheie

Banca Națională a Moldovei a redus dobânda cheie cu 0,5 puncte procentuale la 19% anual și a ieftinit cu 0,5 puncte procentuale rata la creditele și depozitele overnight, la 22% și 16%, potrivit deciziei Consiliului de Administrație al băncii centrale.

În același timp banca centrală menține norma rezervelor obligatorii la 35%, ceea ce înseamnă că bancherii vor scumpi în continuare creditele dacă rezervele obligatorii nu vor reduse.

BNM își argumentează decizia de reducere a ratei de politică monetară prin reducerea presiunilor inflaționiste pe fundalul diminuării prețurilor la resursele energetice și la produsele alimentare pe piețele internaționale.

Conduita politicii monetare continuă să fie configurată în funcție de riscurile și incertitudinile asociate evoluțiilor din mediul extern și intern. Riscurile externe la adresa inflației rămân ridicate, având ca sursă activitatea economică slabă din țările zonei euro și continuarea recesiunii din Federația Rusă – principalii parteneri comerciali externi ai Republicii Moldova. Propagarea riscurilor externe se efectuează prin canalul remiterilor populației și cel al comerțului extern cu implicații asupra diminuării pe termen scurt a veniturilor valutare ale populației și ale exportatorilor autohtoni, ceea ce se reflectă în dinamica ulterioară a inflației. Potențialele riscuri la adresa inflației de proveniență internă decurg din amânarea aprobării politicii fiscale pentru anul 2016 și incertitudinile cu privire la conduita politicii fiscale”, se mai spune n decizia BNM.

Sursa: Today.md.

About Author

admin