BARIKADA // Valentin Baștovoi: ”Facebook” de celulă

valentin bastovoi mare

Valentin Batovoi este licențiat în Geologie și Geologie Petrolieră al Universității din Aberdeen, Marea Britanie. Și-a aprofundat studiile urmând cursuri de Tehnici în geologia petrolieră, Analiza bazinului şi geofizică, Sedimentologie Aplicată, Mineralogie, Cartografie şi monitorizare a mediului, Studii marine şi de litoral şi Metode de analiză în chimie legală.

În urma unui proces controversat, în care judecătorii au examinat „probe” fabricate de persoane, care servesc intereselor Grupului finaciar-industrial  Ascom Grup SA, Valentin a ajuns în celula nr. a  Penitenciarului de anchetă penală nr. 13. Oficial, Valentin este nevinovat, bucurîndu-se de prezumția de nevinovație. În fapt, el însă se află în stare de arest. Neoficial, Valentin suportă presiunile inumane ale unor oameni, care încearcă să-l frângă psihologic pe el și pe tatăl său, Andrei Baștovoi.

Săptămâna trecută Svetlana Baștovoi a scris o adresare ambasadorilor acreditați la Chișinău, în care a cerut monitorizarea internațională a procesului. Mama lui Valentin susține că „procesul Baștovoi” este influențat de persoane loiale companiei Ascom, inclusiv foști și actuali prim-miniștri, miniștri ai Republicii Moldova.

Avocatul familie Baștovoi, Roman Zadoinov a declarat în cadrul unei conferințe de presă din 26 septembrie că procesul Baștovoi are loc cu încălcări grave ale articolului 6 al Convenției Europene pentru drepturile omului, care stipulează dreptul la efectuarea unui proces judiciar echitabil.

În timp ce justiția moldovenească trage de timp ca să mușamalizeze cazul, Valentin Baștovoi supravețuiește în condiții mizerabile în care, aerul, apa bună, mâncarea normală și spațiul măsurat în metri mătrați sunt un lux.

Redacția barikada.md a reușit să-l convingă pe dl Valentin Baștovoi să scrie un jurnal de întemnițat pentru a sensibiliza opinia publică și comunitatea internațională în legătură cu abuzurile din acest dosar fabricat la comanda unor oligarhi moldoveni. Jurnalul este scris în stilul notițelor de Facebook, ca o ironie la adresa regimului totalitar din penitenciarele moldovenești în care condamnații nu au acces la calculatoare și nu dețin telefoane, avînd dreptul la doar două apeluri telefonice pe lună (Igor PÎNZARU).

—————————————————————–

VALENTIN BAȘTOVOI: ”Facebook” de celulă

 

valentin toma

 

Marți, 2 septembrie, Instituția penitenciară – 13, Chișinău

Azi e ziua de naștere a prietenei mele. Au trecut două săptămâni de la ultimul apel telefonic care l-am făcut. Mai am 10 minute să o felicit, măcar așa. Am petrecut aici deja Anul nou, Crăciunul, Paștele, ziua de naștere a mamei, a fratelui, a tatălui meu, acum și a prietenei. Ca să închid ciclul de sărbâtori de familie petrecute în închisoare, mai rămâne ziua mea.

Miercuri, 3 septembrie 2014, Instituția penitenciară – 13, Chișinău

Azi l-am văzut pe tata prin ochișorul de la ușă, cel mai probabil mergea la punctul medical să-și măsoare tensiunea, știu că o face zilnic. Sper că azi tensiunea este bună. Bine că eu sînt încă tânăr.

Joi, 4 septembrie 2014, Instituția penitenciară – 13, Chișinău

:) Azi a fost cea mai interesantă și fericită zi din ultimele 30 de zile! Am avut o întrevedere de o oră. Am văzut-o pe mama, am cuprins-o. Sper cât mai curând să pot să fac asta chiar în fiecare zi atunci când doresc eu, nu numai când îmi permit judecătorii.

Vineri, 5 septembrie 2014, Instituția penitenciară – 13, Chișinău

Azi ziua a trecut destul de repede. Am mai citit, primit niște scrisori. Să vedem ce va fi mâine, în weekend mereu e mai plictisitor, mai puține lucruri se întâmplă în jur. Dar găsești alte distracții. Te privează de dreptul la libertate fizică, dar, încă nu au așa o lege să te priveze de dreptul de a gândi liber. Pentru asta au metode:)

Sâmbătă, 6 septembrie 2014

Azi am mai terminat o carte – „Обрыв”, de I.A. Goncearov, în oroginal. Nu aș pune-o în Top 10 cărțicare le-am citit în acest anJ, la liberate, tottuși, nu apreciezi atât de mult lectura.

Duminică, 7 septembrie 2014

Mă simt ca în filmul „Groundhog Day” cu Bill Murray. Fiecare zi se repetă și permanent speri că următoarea zi te vei trezi și va fi altă zi… dar, deocamdată, nu e cazul. Așa că iei de la fiecare zi ce poți – „Sieze the day!”

1

În imagine: Valentin Baștovoi văzut de un coleg de celulă.

Sursa: Barikada.md

About Author

admin