Bugetul de stat bagă mâna în Fondul Rutier și lasă drumarii fără salarii

Datoria Ministerului Finanțelor față de Fondul Rutier este de peste jumătate de miliard de lei, potrivit Federaţiei sindicatelor transportatorilor şi drumarilor.

Preşedintele Federației Sindicatelor Transportatorilor și Drumarilor din Republica Moldova, Boris Ronevschi, a calificat drept inacceptabilă o astfel de atitudine faţă de drumari. Deşi dispun, potrivit legislaţiei, de un fond cu destinaţie specială, aceștia au rămas fără bani, iar sumele acumulate sunt folosite în alte scopuri.

Pentru a preveni un conflict de muncă, sindicatele au chemat să fie modificat modul de distribuire a banilor din fondul rutier şi să fie asigurat administrarea echitabilă a acestora, fiind asigurată alocarea banilor agenţilor economici pentru lucrările efectuate.

Fondul rutier va pierde în jur de 380 milioane de lei anual din cauza amendamentelor din legea bugetului de stat pentru 2015 din cauză că în legea bugetului de stat au fost introduse modificări ce prevăd reducerea transferurilor la fondul rutier de la plata accizelor pentru produse petroliere (de la 80% la 45,05%).

Veniturile din impozitele achitate de către şoferi vor fi utilizate de autorităţi în diverse scopuri precum servicii sociale, salarii. Şi, în acelaşi timp, statul cu siguranţă va rata obiectivul important de a majora sursele fondului rutier până la 1 499 milioane lei în 2015 şi 1 650 milioane lei în 2016.

About Author

admin