Cadoul de Revelion din partea lui Renato Usatîi pentru orașul Bălți: mormane de gunoi și șobolani

Orașul Bălți este, din nou, sufocat de gunoi. Compania Salubrity Solutions, care era responsabilă de evacuarea deșeurilor, s-a retras de pe piață, din cauza presiunilor administrației locale, condusă prin skype de la Moscova de primarul Renato Usatîi. Iar întreprinderea municipală care a preluat atribuțiile de colectare a gunoiului nu face față situației.

Salubrity Solutions intenționează să ceară în instanță recuperarea prejudiciului material cauzat de primăria și consiliul municipal din Bălți. Totodată, vineri, concesionarul a început să evacueze containerele pentru gunoi, care sunt proprietate a companiei. Fondatorul Salubrity Solutions, Dumitru Rusnac, a comentat într-o postare publică situația creată, citează esp.md.

Potrivit lui, Întreprinderea Municipală ”Direcţia Reparaţie şi Construcţie Drumuri din Bălţi” are în dotare numai o treime din tehnica necesară pentru evacuarea deșeurilor, iar autospecialele existente deseori se defectează. De asemenea, numărul containerelor existente este cu o pătrime mai mic decât cel necesare. Pentru a cumpăra containerele lipsă va fi nevoie de câteva luni de proceduri și bani de care primăria nu dispune.

”Va fi nevoie de cel puțin 12 milioane de lei din bugetul primăriei, adică de aproape o jumătate din investițiile capitale prevăzute pentru anul viitor. Acest lucru înseamnă nu doar catastrofă ecologică, dar și faliment pentru primărie”, consideră Dumitru Rusnac.

Fondatorul Salubrity Solutions a precizat că întreprinderea municipală nominalizată este capabilă să evacueze cel mult 40 la sută din deșeurile din oraș.

”Adică Bălți produce zilnic 700 de metri cubi, iar întreprinderea municipală are suficientă tehnică pentru a evacua 250-300 de metri cubi”.

Problema gunoiului din Bălți s-a acutizat după ce primăria comunei Bilicenii Noi, raionul Sângerei, pe teritoriul căreia se află poligonul de înhumare a deșeurilor, a anunțat că va percepe de la 1 ianuarie 2018 o taxă de 0,33 de lei pentru un kilogram de deșeuri menajere solide. Banii urmează să fie folosiți pentru separarea gunoiului. Deoarece taxa dată nu a fost inclusă în tariful pentru evacuarea deșeurilor, compania Salubrity Solutions a cerut primăriei din Bălți să inițieze de urgență negocieri pentru a găsi o soluție. Problema nu a fost, însă, rezolvată și compania Salubrity Solutions a decis să se retragă de pe piață, potrivit today.md.

About Author

admin