CCM a decis: Ridicarea imunității lui Vlad Filat a fost legală

Curtea Constituțională a dat dreptate parlamentarilor. După examinarea sesizării semnată de către 18 deputați ai Partidului Liberal Democrat din Moldova, CCM a decis, marți, că ridicarea imunității parlamentare a ex-prim-ministrului Republicii Moldova Vlad Filat, care se află după gratii deja de o lună şi cercetat pentru corupere pasivă și trafic de influenţă, este în acord cu Constituția.

Semnatarii sesizării consideră că prin luarea acestei Hotărâri de către Parlament a fost încălcată prezumpţia nevinovăţiei. Totodată ei spun că termenul rezonabil nu ar fi fost respectat pentru ca deputatul să-şi pregătească apărarea, înainte de convocarea Comisiei Juridice din Parlament care a examinat cererea Procurorului.

Deputaţii PLDM care au sesizat Curtea susţin că procurorului general nu trebuia să i se acorde cuvântul la tribuna Legislativului şi că procesul de votare secretă în Parlament nu ar fi fost respectat.

Fostul premier Vladimir Filat a fost reţinut la 15 octombrie, în aceeaşi zi după ce Parlamentul i-a retras imunitatea. Acesta a fost arestat pentru 30 de zile, decizie menţinută şi de Curtea de Apel. Procuratura Anticorupţie i-a atribuit fostului premier statut de învinuit pentru corupere pasivă şi trafic de influenţă, în urma unui autodenunţ al controversatului om de afaceri Ilan Shor. Fostul premier este învinuit că în perioada în care a ocupat funcţia de premier a primit 60 de milioane de dolari de la directorul Dufremol, Ilan Shor.

About Author

admin