Ceban: 19 clădiri din cele 23 de instituţii publice izolate termic se află la o etapă avansată

La 19 clădiri din cele 23 de instituţii publice incluse în cadrul Proiectului ,,Eficiența Energetică și izolarea termică a instituțiilor publice din municipiul Chișinău”, lucrările de renovare și eficientizare din punct de vedere energetic se află la o etapă avansată. Anunţul a fost făcut de primarul general, Ion Ceban, pe pagina sa de facebook.

Astfel în prezent se lucrează în toate cele 14 instituțiile de învățământ din capitală. Este vorba despre Liceul Teoretic cu profil sportiv ,,Gloria”, Liceul Teoretic ,,George Meniuc”, Liceul Teoretic ,,Petru Rareș”, Gimnaziul-internat nr. 3, Liceul Teoretic ,,Nicolai Gogol”, Liceul Teoretic ,,Onisifor Ghibu”, Liceul Teoretic ,,Nicolae Sulac”, Liceul teoretic ,,Vasile Alecsandri”, Liceul Teoretic cu profil de arte „Elena Alistar”, Liceul Teoretic ,,B.P. Haşdeu”, Liceul Teoretic ,,V. Lupu”, Liceul Teoretic „Principesa Natalia Dadiani” blocul 1, Liceul Teoretic „Principesa Natalia Dadiani” blocul 2, Liceul Teoretic ,,Vasile Vasilache”.

„Lucrările de intervenție constau în măsuri de izolare exterioară a clădirilor (pereți, acoperiș, subsol); înlocuirea tâmplăriei; instalarea sistemelor de ventilație cu recuperarea căldurii; înlocuirea sistemelor termice; instalarea rețelei de iluminat în interior pe bază de LED-uri; sisteme de contorizare inteligentă, restabilirea rețelelor inginerești, a scris primarul general.

În paralel se desfăşoară lucrări de reabilitare termică la cele 6 grădinițe din municipiu (nr. 127, 225, 112, 34, 146 și 167), selectate în cadrul acestui proiect. Totodată sunt examinate ofertele depuse pentru reabilitarea energetică a trei spitale din capitală: IMSP ,,V. Ignatenco”, IMSP SCM ,,Sfânta Treime” și IMSP SCM ,,Gheorghe Paladi”. În scurt timp va fi ales câştigătorul şi vor începe propriu-zis lucrările.

,,Toate obiectele menționate fac parte din prima tranșă a Proiectului ,,Eficiența Energetică și izolarea termică a instituțiilor publice din municipiul Chișinău”.

Ne-am dori ca lucrările de izolare termică a instituțiilor de învăţământ să fie executate mai rapid, dar acestea sunt complexe, iar noi nu putem grăbi anumite procese. Potrivit contractului lucrările vor fi finalizate în aprilie 2022”, a mai adugat Ion Ceban.

Amintim că valoarea totală a proiectului este de 25 milioane de EURO şi este implementat de Primăria municipiului Chișinău, cu participarea financiară a partenerilor de dezvoltare: BERD (10 mln. împrumut), BEI (10 mln. împrumut) și Fondul pentru energie E5P (State donatoare- UE, Suedia, Republica Cehă, Danemarca, Estonia, Finlanda, Germania, Lituania, Norvegia, Polonia, România, Republica Slovacă), (5 mln. grant).

About Author

admin