Realitățile îi obligă pe oameni să-și schimbe ocupația, să dobândească noi profesii și să caute alte profiluri de muncă. Și de multe ori oamenii au o cerere anume: fără a fi legați de un birou, un program liber și un nivel suficient de venit.
Pentru cei care au o astfel de dorință și sunt pregătiți să lucreze cu oamenii, recrutarea de muncă este ideală. Ce fel de profesie nouă este aceasta, cum o poți învăța și cât de profitabilă este – am întrebat recrutorii cu experiență.
Cine este un recrutor
Tradus din franceză, „recruta” înseamnă a recruta, a angaja. Anterior, acesta era numele dat oamenilor care erau angajați pentru serviciul militar și primeau compensații materiale pentru aceasta. În lumea modernă, recrutarea nu se mai referă doar la recrutarea într-o armată profesionistă, ci la munca de selectare și selecție a personalului. Persoana care este responsabilă cu găsirea candidaților potriviți pentru o companie este un recrutor.
Pentru unii, acest domeniu de activitate profesională este destul de bine cunoscut, dar pentru mulți abia începe să se dezvolte.
– Mulți oameni încă nu înțeleg această profesie. Este nevoie de foarte mult timp să explic familiei și prietenilor mei din Moldova ceea ce fac. O spun simplu: aranjez ca oamenii să lucreze în Polonia”, recunoaște Cristina, un recrutor din Moldova „La fel este și în partea clienților: ei nu înțeleg cine este un recrutor. Vor să comunice imediat cu coordonatorii și unii manageri.
O anumită întârziere în popularitatea recrutării se datorează și faptului că stereotipurile rele trebuie demontate.
– Profesia de recrutor este grav compromisă de companiile fără scrupule care se angajează să angajeze oameni în străinătate. Care promit în mod fraudulos oamenilor locuri de muncă minunate și le livrează la fabricile de prelucrare a gunoiului. Adică pentru cele mai proaste posturi vacante care pot exista. Putem mulțumi tocmai acestor companii pentru disprețul oamenilor față de recrutori”, notează Cristina, un recrutor de la Moldova.
Ce este de fapt recrutarea? Acest lucru este bine explicat de reprezentanții platformei internaționale de migrație EWL, care angajează lucrători la întreprinderi din Polonia, Lituania, România, Cehia, Țările de Jos, Cipru, Grecia, Germania și Canada, pe parcursul existenței sale, compania a ajutat peste 120.000 de oameni să se mute în străinătate și să obțină un loc de muncă.
Specialistul în recrutare EWL Oleg spune:
– Recrutarea, de fapt, este la fel ca și vânzarea. Numai că aici vânzarea nu este a unui produs, ci a unui post vacant. În consecință, recrutarea în sine presupune anumite principii de vânzări – întâlnirea clientului, prezentarea companiei, prezentarea produsului, argumentele pro și contra postului vacant, elaborarea obiecțiilor.
Vor exista comentarii și obiecții în orice post vacant, chiar dacă este ideal, dar recrutorii buni știu să lucreze cu asta, iar cei răi nu.
Oleg explică că un recrutor bun nu va promite oamenilor munți de aur:
– Nu poți exagera condițiile reale – nivelurile salariale, condițiile de viață și așa mai departe. În primul rând, acest lucru va provoca un val uriaș de negativitate din partea angajatorilor față de dvs. „Pe cine mi-ai adus? Dacă o persoană este nefericită, nu lucrează!” În al doilea rând, un val uriaș de negativitate va veni din partea candidaților. Dintre cei treizeci de oameni pe care îi recrutați în acest fel, cinci vor funcționa și nimeni nu va fi mulțumit de rezultat.
Sunt o mulțime de moldoveni în străinătate acum. Toți au nevoie de muncă, așa că recrutarea se dezvoltă foarte rapid. De îndată ce Moldova va începe să se reconstruiască, marile companii vor începe să revină, vor atrage și noi muncitori. Și în timp ce această profesie este încă nouă și formarea nu costă milioane de dolari, ar trebui să încercați să deveniți un recrutor.
Cine poate lucra ca recrutor
Recruitorul este o profesie care nu este încă predată în Moldova, dar poate fi învațată „de la zero” și dezvoltată constant în ea.
Ivanna a început să lucreze la vârsta de 17 ani, după ce a călătorit în Polonia pentru a câștiga bani și face recrutări de patru ani încoace.
– S-a întâmplat spontan. Am fost să fac curățenie la un magazin din Varșovia, dar munca a fost amânată cu două săptămâni și mi s-a propus să devin recrutor. Chiar în prima zi”, își amintește ea și adaugă: „Nici nu știam cine este recrutorul”. Prima dată când aud acest cuvânt. Nu știam să folosesc un computer. Adică am învățat totul complet.
Recruitorul Vladimir este în această profesie din 2017. Și, de asemenea, după experiență de muncă în străinătate.
– Acolo am observat câți oameni au venit, ce direcții erau, argumentele pro și contra. Cum lucrează sau nu reușesc recrutorii să lucreze cu oamenii. Și am fost foarte interesat de această direcție”, recunoaște bărbatul, „nu am studiat asta, totul este din experiență”. Din punct de vedere educațional, ea este economist și manager de afaceri. Acest lucru nu este foarte legat de recrutare, deși există ceva asemănător. Cred că oricine poate fi recrutor, indiferent de specialitate.
Alina, specialist în departamentul de recrutare EWL, a venit la această meserie din sport – a petrecut 11 ani jucând handbal. Prin educație, – este profesor de educație fizică și educație, antrenor.
„Sportul mi-a întărit caracterul și mi-a cristalizat simțul scopului. Eram în căutarea unui loc de muncă în domeniul comunicațiilor. A fost atât colecționar, cât și vânzător”, clarifică ea.
Am simțit că am stat prea mult la un loc de muncă și că mă deterioram și am decis să schimb radical ceva. Am intrat în EWL și mi-am dat seama că recrutarea era pentru mine. Aici lucrezi pentru companie și în același timp pentru tine. I-ți dezvoltați reputația, baza de clienți. O direcție foarte interesantă.
– Un recrutor poate fi o mamă aflată în concediu de maternitate, o fostă contabilă, un pensionar sau un sportiv profesionist. Recrutorii buni sunt într-o anumită măsură psihologi; oameni care știu să-i audă pe alții. Și mega-comunicativ… Această meserie nu se predă la universități, trebuie să vină din interior”, este convinsă Marta, TOP manager la EWL.
În aceste condiții, recrutarea este asociată cu învățarea constantă și cu învățarea a ceva nou. Agențiile de ocupare a forței de muncă își dezvoltă propriile programe educaționale și își formează activ lucrătorii. De exemplu, EWL organizează în mod regulat cursuri tematice, ateliere, prezentări de proiecte și altele asemenea.
„Toți cei care au devenit acum recrutor în Ucraina – Moldova încearcă să învețe în moduri diferite, inclusiv folosind internetul”, confirmă Vita.
Vita este una dintre cei care combină recrutarea cu specialitatea ei de bază – geodezia.
– M-am plictisit puțin: stăteam constant pe laptop, desenând niște hărți. Am vrut să mă mut, să comunic cu oamenii”, își amintește ea, „Am văzut o reclamă unde te angajază fără experiență și te-ar putea învăța totul… Lucrez de patru ani. Sunt încântată de oportunitatea de a combina această muncă cu alta.
Împreună cu colegii ei, Vita și-a creat propria agenție de angajare în Kremeneț, regiunea Ternopil.
– A fost multă muncă, multă publicitate. Eu zic: hai să încercăm ceva de la noi atâta timp cât vrei. Și am creat un site web. Acum avem opt recrutori”, spune ea, „Și, în același timp, nu sunt legat de un anumit birou. Aceasta este o profesie care îți eliberează mâinile – poți lucra de acasă, în străinătate, fără un program clar.
Absența unui program standardizat este principalul lucru pe care trebuie să-l înțeleagă o persoană care dorește să lucreze în recrutare.
– Subliniem întotdeauna că un recrutor are un program de lucru neregulat. Puteți lucra după cum doriți. Poți să trăiești, să te relaxezi și să recrutezi oriunde în lume”, Elena, manager pentru formare și adaptare a partenerilor EWL. – Dar este important să fii în contact în timpul programului de lucru al companiei, când tutorele și coordonatorii scriu informații de bază – sosirea a fost amânată, adresa de check-in s-a schimbat etc. De asemenea, recrutorul trebuie să fie în contact atunci când candidații săi pleacă la angajare, deoarece sunt posibile întârzieri la graniță, pot apărea probleme de locuință, organizatorice sau juridice.
„Acesta nu este un loc de muncă în care veți lucra de la opt până la șase”, adaugă colegul Denis, liderul echipei Call-Centre EWL, „Adică puteți lucra în acest fel, dar la un nivel mai avansat.” Și la început va trebui să lucrezi și după orele șapte și opt. Prin „muncă” mă refer la contactarea candidatului și la întrebarea cum s-a instalat. Este nevoie de ceva timp și, poate, nu toată lumea este potrivită să fie disponibilă 24/7. Prin urmare, recrutorul trebuie să iubească acest job.
– Prima trăsătură de care are nevoie un recrutor este încrederea în sine. Încredere în ceea ce faci. Îl ajuți pe angajator, pe candidat și pe tine însuți”, clarifică el.
Denis de la EWL este de acord cu ea, notează că „însuși recrutorul trebuie să creadă că are un scop nobil -„El îi ajută pe oameni și nu există altă modalitate de a obține plăcere din asta.”
Pentru a atinge acest obiectiv, trebuie să gândiți în afara cutiei și în afara cutiei și să fiți capabil să comunicați, să negociați și să convingeți la un nivel înalt.
„Un recrutor ar trebui să-i placă să vorbească cu oamenii, să conducă dialoguri și corespondență”, clarifică Denis și adaugă că este important să-și poată păstra distanța: „Principala problemă a recrutorilor începători este grija excesivă față de candidat, încercările de a-i face pe plac. prea mult: „Dacă ceva nu este așa, vom rezolva totul, îl vom repara…” Un recrutor nu este mama și tata. El trebuie să fie un manager, un lider, trebuie să-l ghideze pe candidat.
Necesitatea capacității de distanță este subliniată și de Maryana, un recrutor din Ivano-Frankivsk.
– Urmărirea candidatului este o strategie proastă. Foarte des ei abuzează de asta”, explică ea, „Știm că într-o anumită producție totul este bine, toată lumea este fericită, dar va fi cineva care va începe să caute probleme și va cere constant să îmbunătățească ceva sau să-l transfere undeva.
Totodată, Alina subliniază că contactul cu oamenii pe care îi angajați trebuie menținut constant, așa că nici nu trebuie să existe prea multă distanță:
– Trebuie să găsim o cale de mijloc. Cu timpul și experiența, vine o înțelegere clară a modului de a realiza acest lucru. Din primul minut cu un candidat începi deja să înțelegi ce fel de persoană este.
Prin urmare, recrutorul trebuie să fie un bun psiholog. În timpul conversației, înțelegeți nu numai cât de competent este candidatul, care sunt calitățile sale profesionale și umane, ci și cât de „cel” este el. Dacă un recrutor se pregătește cu atenție pentru interviuri și desfășoară interviuri, atunci selecția personalului este mult mai eficientă, iar riscul de a pierde „candidatul” lor este semnificativ redus.
– Cea mai mare greșeală pe care o face un recrutor este să adopte o abordare formulă a interviurilor cu candidații, să vorbească monoton și, în același timp, să-și facă griji să rostească fiecare cuvânt din „foaia de cheat”. Persoana de la celălalt capăt al firului simte că ceva nu este în regulă – fie cineva este nou, fie vrea să „împingă” ceva. Nu sunt interesat. Sufletul trebuie pus în conversație. Întrebările necesare trebuie să fie acolo, dar încadrate în același mod ca o conversație cu un prieten sau o rudă, astfel încât persoana să simtă că recrutorul dorește să ajute sincer, – Marichka, specialist în departamentul de recrutare EWL.
Fiecare recrutor trebuie să-și dezvolte propriul discurs, propriul stil și intonație de comunicare, trebuie să-și schimbe tonul în funcție de temperamentul persoanei, să ajusteze intonația, să copieze anumite mișcări ale clientului – o anumită metodă de „reflecție”.
Un recrutor bun trebuie să aibă, de asemenea, abilități de marketing, să fie capabil să evidențieze principalul lucru din fișa generală a postului, să adauge fraze cheie – sloganuri motivante pentru a ajunge în inima publicului țintă și să fie puțin copywriter – să fie capabil să spună clar și descrie atractiv postul vacant.
– Din experiența mea, pot spune că un post vacant „nu funcționează” atunci când ai învățat puțin despre el. Recruitorul ar trebui să știe mai multe despre postul vacant decât ceea ce este scris în descriere. Trebuie să văd videoclipul, să întreb totul de la gardieni, și, dacă se poate, de la coordonatori”, notează Alina „Subliniez că recrutorul nu poate fi superficial, trebuie să se cufunde în proces, în lucrul cu oamenii în ca. cât mai multe detalii posibil. Dați dovadă de inițiativă și nu vă fie teamă să întrebați.
– Candidații au sute de întrebări diferite, așa că recrutorul trebuie să fie un expert perfect. Trebuie să știe aproape totul. Și pur și simplu nu poate exista un astfel de răspuns la întrebarea unui candidat precum „Nu știu”, adaugă Oleg, specialist în departamentul de recrutare EWL.
Munca unui recrutor implică un stres psihologic grav, așa că trebuie să fii suficient de rezistent la stres.
Lucrul cu oamenii este cu siguranță interesant, dar nu întotdeauna cool și pozitiv. Este mai bine să nu iei nimic la inimă.
Primele șase luni de muncă sunt constante: „O, Doamne! Aceștia au credit, aceia au probleme.” Îți amintești de fiecare client, îți faci griji pentru fiecare, te gândești și îți strici nervii. Nu vei rezista mult așa”, explică Vita Romanyuk și adaugă că este important să te gândești nu doar la posturile vacante actuale, ci și la perspectivele viitoare; trebuie să înveți și să te dezvolți constant, să creezi metode originale de selectare a candidaților.
Cât câștigă un recrutor?
Salariul recrutorului nu este fix și poate depinde de perioada anului dacă lucrează cu posturi vacante pentru lucrători sezonieri. Câștigurile variază între 5.000 și 30.000 Lei MD pe lună. Totul este aranjat transparent – nu lucrătorii potențiali plătesc pentru angajare, ci angajatorul și agențiile.
– Nu există restricții de câștig în EWL. Avem acest sistem în biroul nostru: când recrutorii primesc un raport, ei văd salariul lor și salariul altor recrutori. Și acest lucru este destul de motivant”, spune Denis, lider de echipă al Call-Centre EWL, „Când vine o persoană nouă și vede că cineva câștigă mai mult decât media națională, el întreabă – cum să faci asta pentru a obține astfel de rezultate.
„Aici există o mare oportunitate de a vă controla salariile”, notează Vita, șeful unei agenții din orașul Kremenets, „Nu există o rată clară dincolo de care să nu puteți trece”. Dacă vrei să câștigi mai mult, să faci publicitate mai interesantă, să găsești mai mulți candidați, să angajezi mai mulți oameni și vei primi mai mulți și poți trăi mai bine.
Dar trebuie să înțelegeți că plățile aici sunt lungi: dacă ați recrutat în februarie, veți primi fondurile în martie. Mulți oameni nu le place la început, dar apoi își dau seama că este grozav. Poți să lucrezi o lună, apoi să iei o vacanță, să pleci în vacanță, iar banii tăi lucrează pentru tine. Când te întorci din vacanță, ești plătit.
Salariul unui recrutor depinde de numărul de persoane angajate.
– Sunt recrutori care recrutează 5-7 candidați pe lună, și sunt recrutori care recrutează 80-100. Desigur, compania îi prețuiește pe acei recrutori care recrutează mai mult. Pentru ei, condițiile din companie sunt mai bune și ofertele mai interesante”, notează Marta, TOP manager la EWL.
Vladimir din Kolomyia, regiunea Ivano-Frankivsk, spune că la început, când a combinat recrutarea cu alte locuri de muncă și a lucrat cu companii mici care nu aveau prea multe locuri libere, a angajat 5-6 persoane pe lună, iar acum palmaresul personal este de 46 de persoane.
Colega lui Vladimir din Ivano-Frankivsk, Maryana, își amintește lunile în care, împreună cu soțul ei, recruta peste 100 de oameni pe lună. „Compania cu care am colaborat avea un contract cu Samsung. În medie, le-am dat 15-20 de persoane pe săptămână. Au fost și alte posturi vacante”, explică ea.
Recruitorii ne convin că astfel de volume pot fi atinse deja în primul an.
„În septembrie am început să pregătesc o persoană care nu avea experiență de recrutare. Prima lună a fost o lună de adaptare”, spune Oleg, specialist în departamentul de recrutare EWL „După părerea mea, este nevoie de până la două luni pentru a pătrunde în acest domeniu și a începe să lucreze independent. Totul depinde de dorință.
La rândul său, Ivanna din Vinnitsa îi sfătuiește pe începători să nu fie supărați că nu văd imediat câștigurile promise și să reziste în primele trei luni.
– Sunt lunile cele mai grele. Vor fi momente când vei crede că acest job nu este pentru tine, oamenii sunt răi, totul este greșit. Vor fi momente în care va trebui să rezistați mental refuzului sau indignării unui candidat, atunci când acesta a ajuns deja pe site și este nemulțumit. Toate acestea sunt foarte dificile pentru un începător la început. Apoi este percepută ca muncă”, notează recrutorul.
Primele șase luni trebuie să lucrezi la propriul tău brand. Dacă recrutorul îndura această dată, atunci această profesie va funcționa pentru el. Vor începe să funcționeze, va fi mai puțin nevoie de publicitate și altele asemenea. Acum mi se întâmplă ca oamenii să sune și să spună: „Nu ne interesează unde să mergem, principalul lucru este că e de la tine.