Ministerul Muncii anunță că, începând cu 13 decembrie, cetățenii înregistrați în sistemul informațional “Vulnerabilitatea energetică” vor putea vizualiza un calcul care le determină nivelul de vulnerabilitate energetică. Această informație este importantă pentru cei care doresc să beneficieze de tarife mai mici la gaz și încălzire urbană.
Sistemul stabilește în mod automat o categorie de vulnerabilitate energetică pentru gospodăriile înregistrate, ținând cont de procentul de costuri energetice și de veniturile disponibile pentru a plăti. Acest lucru este important pentru a determina cât de mult afectează energia bugetul gospodăriei.
Este prezentată formula de calcul pentru cele 7 categorii de vulnerabilitate:
1. **Consumatori ne-vulnerabili:** Proprietarii de proprietăți rezidențiale cu o valoare mai mare de 4 milioane de LE, care au primit dividende de peste 1 milion de LE în anul precedent, sau cei a căror energie reprezintă mai puțin de 5% din venitul disponibil pentru plată.
2. **Vulnerabilitate primară:** Cei care plătesc facturi de energie între 5% și 10% din venitul disponibil pentru plata energiei.
3. **Vulnerabilitate scăzută:** Energia reprezintă între 10% și 20% din venitul disponibil pentru plata energiei.
4. **Vulnerabilitate moderată:** Energia reprezintă între 20% și 40% din venitul disponibil pentru plata energiei.
5. **Vulnerabilitate ridicată:** Energia reprezintă mai mult de 40% din venitul disponibil pentru plata energiei.
6. **Vulnerabilitate foarte ridicată:** Venitul gospodăriei este sub coșul minim de consum și 60% peste acest coș.
7. **Vulnerabilitate extremă:** Venitul gospodăriei este sub 60 la sută din valoarea coșului minim de consum.
Anterior, pe 5 decembrie, Ministerul Muncii a publicat nivelurile de vulnerabilitate pentru cei care s-au înregistrat pe platforma compensatii.gov.md pentru a utiliza tarifele preferențiale.