Cod Galben și Portocaliu de ploi puternice, grindină și vijelie

ploaie

Serviciul Hidrometeorologic de Stat a emis avertizarea Cod galben și portocaliu. Conform informațiilor SHS, precipitații abundente se așteaptă în 10 raioane ale țării: Briceni, Edineț, Ocnița, Dondușeni, Rîșcani, Glodeni, Fălești, Ungheni, Nisporeni și Hîncești.

Astfel, Codul Galben este valabil în perioada 28-29 iunie, când se prevede vreme cu caracter instabil. Vor cădea ploi de scurtă durată însoțite de descărcări electrice, temporar puternice(15-30 l/m2), cu grindină și vijelie în rafale de 15-20 m/s.

Codul Portocaliu a fost emis pentru data de iunie 28.06, de la ora 20.00 și până pe 29.06, ora 09.00. În acest interval, instabilitatea atmosferică se va accentua: în raioanele de nord și vest vor cădea averse foarte puternice în cantități ce va atinge 50-70 l/m2, însoțite de descărcări electrice, grindină și vijelie în rafale de 15-20 m/s.

cod.png0

În acest context, conducerea Serviciului Situații Excepționale a dispus formarea a trei celule de criză în raioanele Bălți, Edineț și Ungheni, care vor fi responsabile de acumularea informațiilor și monitorizarea situației în teren. Mai mult, în cadrul acestora vor activa pe lîngă reprezentanții Serviciului Situații Excepționale, responsabili din cadrul Ministerului Transporturilor, Ministerul Sănătății, Inspectoratul Național de Patrulare, Departamentul Trupelor de Carabinieri, dar și reprezentanți ai autorităților publice locale. Scopul acestor celule, este gestionarea situației în teren și monitorizarea fiecărui segment care ar putea fi afectat de calamitate.

About Author

admin