Columbia a găsit galionul spaniol „San Jose” cu o comoară fabuloasă la bord

Juan manuel Carlos

Columbia a găsit epava unui galion spaniol, „San Jose”, care s-a scufundat în preajma orașului Cartagena. Se presupune că la bordul corăbiei ar fi o încărcătură de monede, de smaralde, aur și argint. Un anunț în acest sens a făcut, vineri, 4 decembrie, președintele columbian Juan Manuel Santos, transmite Reuters.

Șeful statului a promis să ofere mai multe informații sâmbătă, 5 decembrie, în cadrul unei conferințe de presă.

„San Jose” s-a scufundat în 1708 în Marea Caraibelor în apropiere de orașul-port Cartagena. Galionul a făcut parte din flota regelui Filip V, care a luptat cu britanicii în Razboiul de Succesiune.

Galionul scufundat a fost obiectul unui litigiu. Compania americana Sea Search Armada (SSA), specializată în operațiuni submarine de căutare, a dat în judecată administrația de la Bogota, contestând dreptul de proprietate asupra rămășițelor navei. Compania a declarat că în 1981 a identificat locul în care s-a scufundat nava.

La început, SSA și guvernul columbian au fost parteneri, și conform practicii internaționale, a căzut de acord să împartă orice bunuri depistate la bordul navei nafragiate. Mai târziu, însă, autoritățile de la Bogpota au spus că comoara ar aparține în întregime Columbiei.

În 2011, Curtea Supremă a SUA a declarat galionul „San Jose” proprietate a statului columbian.

Potrivit The Guardian, valoarea comorii este estimată la aproximativ un miliard de lire sterline (circa 1,5 miliarde de dolari SUA).

About Author

admin