Cu ce recomandări vine Serviciul pentru Prevenirea și Combaterea Spălării Banilor pentru implementarea eficientă a Legii privind declararea voluntară și stimularea fiscală

Recomandările au fost elaborate, după consultarea unui expert notoriu în domeniu, doctorul Yehuda Shaffer, care deține o experiență vastă în domeniul legislației privind conformarea fiscală și a combaterii spălării banilor. Doctorul Shaffer a fost implicat recent în expertizarea unui proiect similar în Israel.

Într-o scrisoare adresată șefului Comisiei Economie, Buget și Finanțe a Parlamentului, Ștefan Creangă, directorul Serviciului pentru Prevenirea și Combaterea Spălării Banilor, Vasile Șarco, recomandă aplicarea eficientă de prevenire și combatere a spălării banilor și finanțării terorismului, interzicerea excepțiilor aplicării prevederilor de prevenire și combatere a spălării banilor și finanțării terorismului, coordonarea și cooperare între instituții pentru contracararea acestui flagel, cooperarea cu instituțiile internaționale.

De asemenea, serviciul propune completarea articolului 17 al legii sus-numite cu un cuprins suplimentar, care spune că legea nu limitează aplicarea normelor cu privire la spălarea banilor și combaterea terorismului.

Între timp, un studiu Transparency International arată că amnistia capitalului nedeclarat este o practică folosită în special în perioadele de criză financiară, care duce pe termen mediu și lung la creșterea bazei fiscale și la colectarea mai multor impozite. În condițiile în care este realizată corect, legea este benefică pentru toate părțile implicate, precizează Transparency International. Reforma trebuie însă să fie însoțită de aplicarea unor pedepse mai dure pentru cei care nu își vor declara în continuare toate bunurile.

sursa: hotnews.md

About Author

admin