Cumpăra bilete de avion cu carduri bancare străine. Află cum reușea!

Procuratura Generală l-a pus sub învinuire pe un locuitor al capitalei, acuzat de comiterea fraudei informatice, tentativei de fraudă informatică și producerea, importului, comercializarea și punerea ilegală la dispoziție a parolelor, codurilor de acces și a datelor similare.
card3
Temei pentru pornirea procesului penal a servit sesizarea depusă la Procuratură de către Departamentul Antifraudă al Companiei www.zbor.md, care reclama utilizarea frauduloasă a codurilor de acces şi a rechizitelor bancare la procurarea biletelor on-line.

În cadrul acţiunilor de urmărire penală procurorii au stabilit că, prin utilizarea datelor cardurilor bancare străine (inclusiv emise de instituţiile financiar-bancare din Japonia, India, Germania etc.), fără știrea și acordul titularilor acestor carduri şi prin intermediul rețelelor informatice (inclusiv ale R. Moldova, României, Germaniei, Franței, Spaniei etc.) învinuitul îşi procura bilete de avion. Cel mai des, acesta utiliza serviciul de vînzare a biletelor on-line ale site-ului www.zbor.md, iar ca destinaţii alegea oraşe precum: Paris, Punta Cana (Republica Dominicană), Colombo (Sri Lanka) etc. Astfel, în intervalul anilor 2012 – 2014, învinuitul a procurat în mod fraudulos bilete de avion în sumă de peste 161 mii de lei.

În cadrul percheziției efectuate la domiciliul acestuia din str.Valea Crucii, procurorii au depistat și ridicat: 11 cartele SIM şi 9 carduri bancare nepersonalizate, eliberate de către instituțiile financiare din Franța; înscrisuri cu date ale conturilor bancare deschise la instituții financiare din SUA; documente cu privire la diverse transferuri bănești, inclusiv de la persoanele pe numele cărora au fost procurate bilete la avion în mod fraudulos; dispozitive de criptare a informației electronice. De asemenea, la învinuit au fost descoperite produse program destinate pentru deghizarea adresei IP a sistemului informatic; date ale cardurilor bancare străine şi ale tranzacțiilor frauduloase cu privire la procurarea biletelor de avion; conturi electronice WebMoney etc.

Fiind audiat de procurori, învinutul, în vîrstă de 25 de ani, și-a recunoscut parțial vina, iar pe moment se află în stare de arest preventiv.

De asemenea, se întreprind acţiuni de urmărire penală în vederea identificării tuturor persoanelor implicate în respectiva schemă criminală şi tragerea lor la răspundere penală.

Urmărirea penală pe acest caz este exercitată de Secția tehnologii informaționale și investigații ale infracțiunilor în domeniul informaticii a Procuraturii Generale, împreună cu Serviciul Protecție Internă și Anticorupție al Ministerului Afacerilor Interne.

About Author

admin