Deputați de milioane, randament discutabil

parlament

Parlamentarii și-au luat o pauză. Astfel joi, 12 noiembrie, ședința în plen a Legislativului nu va avea loc, pe motiv că la Chișinău se desfășoară timp de trei zile seminarul Rose-Roth al Adunării Parlamentare a NATO. Chiar dacă „se spetesc muncind”, printre cele mai râvnite funcții în Republica Moldova se află și cea de deputat. Anual, Parlamentul generează cheltuieli de milioane de lei, atât pentru cei 101 deputați pe care i-am ales fiecare dintre noi, cât și pentru asistenții, consilierii și secretarii acestora.

 

Cu toate că în fiecare an pe site-ul Parlamentului este publicat bugetul acestuia, puțini s-au gândit să analizeze câți bani necesită lunar „întreținerea” deputaților noștri.

Potrivit legislației, salariul de funcție a președintelui Parlamentului este de 8.800 lei, al vicepreședintelui – 8.000 de lei, preşedintele Comisiei permanente, membru al Biroului permanent primește 7.700 lei, vicepreședintele Comisiei permanente – 7.300 lei, secretarul Comisiei permanente – 7.200 lei. Cel mai mic salariu este cel al deputatului – de 7.100 lei. La salariile de funcție se mai adaugă câteva mii pentru vechimea în muncă, sporuri pentru gradul de calificare deținut și alte premii care sunt oferite la diverse sărbători.

Însă lucrurile stau diferit. Pentru ca aleșii poporului să-și facă datoria este nevoie de o întreagă echipă de profesioniști.

Potrivit Direcției Comunicare și Relații Publice, pentru ca deputații să-și realizeze zilnic activitatea au nevoie de o echipă de 454 de persoane, angajați care ajută la desfășurarea ordinii de lucru. Dintre aceștia fac parte 102 de persoane din cadrul cabinetelor persoanelor cu funcții de demnitate publică (asistenți ai deputaților, consilieri ai președintelui Parlamentului, vicepreședinților Parlamentului, președinților de fracțiuni parlamentare), 215 funcționari publici și 137 de persoane care desfășoară activități auxiliare.

Conform Hotărârii de Guvern cu privire la bugetul Parlamentului, pentru anul 2015 s-a pus la dispoziție pentru cheltuieli peste 114 milioane de lei. Dacă împărțim această sumă la cei 101 de deputați pe care îi avem, atunci anual ar reveni peste un milion de lei pentru fiecare deputat în parte. Respectiv, peste 94 mii de lei pe lună. Acești bani ar constitui cheltuielile pe care le generează un deputat în fiecare lună. Cheltuielile respective implică salariile angajaților, procurarea mobilierului, aparaturii de birotică, instalații tehnice, deplasările în interes de serviciu și altele.

Pentru anul 2015, din ianuarie până în noiembrie, au fost discutate circa 443 proiecte legislative. Astfel, în cele din urmă, conform unui calcul simplu costul unei legi iese de circa 260 mii de lei.

 

Sursa: Today.md

About Author

admin