Din nou sondajul BOP considerat dubios! Sociologii vorbesc despre ciudățeniile care indica erori grave

Sociologul Doru Petruți, directorul Institutului de Marketing și Sondaje IMAS, este de părere că BOP-ul trebuie retras, iar autorii acestuia trebuie să aducă scuze publice pentru dezinformare. Potrivit acestuia, studiul conține mai multe neconcordanțe și greșeli, atât de ordin tehnic, cât și ceea ce ține de conținutul acestuia.

 „Tehnic – Din păcate, după alte erori de ordin tehnic din trecut, IPP publică un sondaj cu o eroare de o gravitate severă. Teoria spune că la întrebarea privind intenția de vot, respondentului trebuie să i se asigure condiții cât mai apropiate de situația în care va vota. IPP și realizatorii sondajului vin cu o premieră nefericită și, pe lângă denumirea partidului, arată respondentului și denumirea liderului acelui partid. După cum bine știm, în cabina de vot avem sigla și denumirea partidului pe buletinul de vot. În condițiile în care există diferențe majore între credibilitatea liderilor și scorul atras pentru partid, această varianta de a măsură intenția de vot este una care induce diferențe majore în datele măsurate”, a declarat Doru Petruți solicitat de portalul Deschide.

Acesta mai atrage atenția asupra erorilor legate de conținutul sondajului. În special se referă la faptul că potrivit datelor BOP, ratingul lui Ilan Shor este mai mare decât al premierului Pavel Filip, iar credibilitatea guvernării scade, aceasta în condițiile în care respondenții au remarcat îmbunătățirea situației în mai multe domenii.

În final Doru Petruți își exprimă speranța că IPP va retrage acest sondaj și va aduce scuzele de rigoare. În opinia directorului IMAS, cei de la IPP nu au avut sau nu au vrut să controleze calitatea datelor care le-au fost livrate, iar aceasta nu este prima dată când oferă informații eronate.

„Înclin să cred că domnii Boțan și Barbăroșie sunt captivii unor companii care le prestează un serviciu asupra cărora domniile lor nu au avut și nu au nici acum nici un control în privința calității, de fapt a lipsei ei. În ciuda respectului pe care eu îl port pentru ambii, s-ar putea că domniile lor, nu politicienii, să fie întrebați imediat după alegeri cum își explică diferențele mari dintre sondajele patronate de IPP și rezultatele efective ale alegerilor. Eu încă mai cred în puterea lor de discernământ și îmi exprim speranța că vor retrage rapid acest produs sociologic de pe piață, din motivele explicate mai sus. Sau, măcar își vor asumă erorile de ordin tehnic și își vor exprimă public scuzele, așa cum de altfel au mai făcut-o și cu alte ocazii când în chestionarele BOP s-au strecurat erori majore (vă aduceți aminte și acel caz când două partide nu au fost incluse la intenția de vot, dar figurau în alte clasamente; atunci au urmat scuze publice și asumarea responsabilității pentru acele erori)”, a adăugat Doru Petruți, directorul IMAS.

About Author

admin