Discursurile lui Tapiola, asemănătoare cu ale lui Usatîi și Voronin

Șeful delegației Uniunii Europene la Chișinău, Pirkka Tapiola a uimit joi pe o bună parte din participanții la conferinţa internaţională „Summitul NATO la Varşovia: pericole noi”, la care a avut un mesaj extrem de ambiguu atunci când a vorbit de vectorul extern de dezvoltare al Republicii Moldova.

Acesta a evitat să menționeze clar, în luarea sa de cuvânt, despre necesitatea parcursului European al țării noastre. ”Moldova trebuie să meargă înainte, nu spre est sau vest”, a declarat Pirkka Tapiola, notează Infotag, citată de Today.md. Potrivit unor informații, mai mulți participanți la conferință au criticat dur această remarcă a lui Tapiola, pe care au comparat-o cu viziunea comunistului Vladimir Voronin, sau cu cea a lui Renato Usatîi în privința dezvoltării Republici Moldova.

Potrivit Infotag, evenimentul a fost organizat de Centrul de informare NATO cu sprijinul Ambasadei Poloniei şi Secţia diplomaţie publică NATO. Subiectul principal al discuţiilor au devenit edificarea noilor relaţii cu Rusia în condiţia politicilor desfăşurate de aceasta, care, în opinia participanţilor, nu corespunde dreptului internaţional. De asemenea, s-au examinat consolidarea relaţiilor NATO cu UE, modificarea principiilor de securitate şi implementarea acestora în statele Parteneriatului Estic.

Amintim că în ultimul timp Pirkka Tapiola a fost criticat în mai multe rânduri pentru atitudinea sa pentru Republica Moldova și pentru cetățenii săi. Acesta ar fi numit țara noastră ”sat”, iar pe politicieni, adică cetățeni ai Republicii Moldova ”bădărani și proști”. Tapiola a recunoscut că a făcut aceste afirmații în discuții private, dar a refuzat să-și ceară scuze pentru jignirile aduse Republicii Moldova, încălcând astfel cutumele diplomatice.

About Author

admin