Dodon acuzat de profanare

Partidul Socialiștilor din Republica Moldova riscă a fi sancționat pentru profanarea simbolurilor de stat, notează realitatea.md. Asta deoarece în unul dintre spoturile electorale ale formațiunii cuvântul „Republica” din denumirea țării este scris cu „k”, ceea ce contravine Constituției Republicii Moldova, Legii cu privire la simbolurile publice și Legii cu privire la schimbarea denumirii statului R.S.S. Moldova în Republica Moldova.

Prima stipulare cu privire la denumirea oficială a Republicii Moldova apare în „Legea cu privire la schimbarea denumirii statului R.S.S. Moldova în Republica Moldova”, adoptată de Parlament și promulgată de președintele Mircea Snegur pe 23 mai 1991. „Statul suveran R.S.S. Moldova se numeşte Republica Moldova (în formă prescurtată Moldova)”, iar „în titlul şi în textul Constituţiei cuvintele „Republica Sovietică Socialistă Moldova” se înlocuiesc cu sintagma „Republica Moldova” (în formă prescurtată „Moldova”)”, se menționează în norma legală.

Articolul 1 al Constituției (Principii Generale) are denumirea „Statul Republica Moldova”, iar articolul 4 al Legii cu privire la simbolurile publice, intrată în vigoare pe 1 ianuarie 2012, prevede ca simboluri de stat și „abrevierile şi codurile oficiale internaţionale ale denumirii statului”.

Solicitat de Realitatea.md, expertul în drept constituțional Nicolae Osmochescu a menționat că „abaterea” comisă de Partidul Socialiștilor „nu poate, dar trebuie” analizată prin prisma articolului 347 al Codului Penal „Profanarea simbolurilor de stat”.

Acesta prevede că „Profanarea simbolurilor de stat (drapel, stemă, imn) ale Republicii Moldova sau ale altui stat arborate, utilizate sau intonate public” se pedepseşte cu amendă de până la 10.000 lei sau cu muncă neremunerată în folosul comunităţii de la 100 la 200 de ore. Aceeaşi acţiune săvârşită de două sau mai multe persoane se pedepseşte cu amendă între 4.000 și 14.000 lei sau cu muncă neremunerată în folosul comunităţii de la 150 la 220 de ore, sau cu închisoare de până la 1 an.

Nu în ultimul rând, profanarea simbolurilor de stat săvârşită de persoana cu funcţie de răspundere responsabilă pentru respectarea modului de utilizare a simbolurilor de stat, se pedepsesc cu amendă de la 10.000 la 16.000 lei sau cu muncă neremunerată în folosul comunităţii de la 180 la 240 de ore, sau cu închisoare de până la 3 ani, în toate cazurile cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcţii sau de a exercita o anumită activitate pe un termen de până la 5 ani.

captură video

Vizualizarea spotului video a fost restricționat pentru public.

sursa: realitatea.md

About Author

admin