Ei au stat în spatele violențelor din aprilie 2009?

Un grup de persoane care aparent nu au nimic în comun, dar care au aceleași rădăcini politice și economice, sunt cei care au organizat și au beneficiat de protestele violente din 7 aprilie 2009, se arată într-o investigație realizată de site-ul www.today.md. Din acest grup fac parte fostul nomenclaturist sovietic Petru Lucinschi și magnatul media Chiril Lucinschi, fiul acestuia, fostul premier Vlad Filat, precum și Victor și Viorel Țopa, personaje care în investigație apar ca protagoniștii mai multor scandaluri de corupție și preluare forțată a afacerilor.

În investigație se menționează că Petru Lucinschi, Vlad Filat și Victor Țopa au un trecut comun în ce privește legăturile lor cu KGB-ul sovietic, legături care s-au menținut și s-au dezvoltat în perioada anilor 90, după declararea independenței, când au făcut afaceri în comun.

Victor Țopa, care s-a folosit de metode mai puțin legale în afaceri și în anii 90 a beneficiat din plin de noile realități politice după 2009, susține analistul Victor Gurău în investigația pulicată de today.md. „Victor Țopa a încercat agresiv, imediat după 2009, să atace unele domenii și afaceri de succes. Avea afaceri nu numai în sistemul financiar-bancar, dar și în asigurări și în leasing”, susține Gurău.

Anume această grupare – Lucinschi-Filat-Țopa, fiul lui Lucinschi și controversata jurnalistă Natalia Morari au stat în spatele violențelor din aprilie 2009.

Investigația sugerează că gruparea ar fi încercat să procedeze la fel și în 2015, prin intermediul Platformei DA pe care „clanul a mizat totul și a inclus în schemă întreg arsenalul”, după cum se arată în investigație.

Aici apar și alți protagoniști. În primul rând finul de cununie al lui Victor Țopa, Andrei Năstase, liderul Platformei; fratele acestuia, Vasile Năstase, responsabil de politica editorială la Jurnal TV, care anterior a fost principalul propagandist al media-holdingului controlat de PPCD și Iurie Roșca, dar și alți foști membri ai PPCD.

Între timp Vlad Filat a fost arestat, PLDM riscă să nu mai treacă pragul electoral, dar gruparea Lucinschi-Țopa devine și mai periculoasă. „Clanul are nevoie de putere, iar odată cu trimiterea lui Filat în istorie, Țopa și Lucinschi au devenit mai periculoși ca niciodată”, cred jurnaliştii care au realizat investigaţia.

About Author

admin