Experţii condamnă amendamentul abuziv al unui deputat PLDM, care umflă facturile la gaz

Astăzi, Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) a organizat o ședință în care s-au examinat tarifele la gaze. Experții de la Chișinău susțin că evenimentul este o crimă din cauza valabilității amendamentului Furdui care scoate suplimentar din buzunarele moldovenilor 800.000 de lei pentru achitarea consumului.

Moldovenii achită suplimenar pentru gaz sute de mii de lei

Potrivit expertului IDIS „Viitorul”, Victor Parlicov, din creșterea de circa 15% a tarifului la gazele naturale aprobată în iulie de ANRE, 5,6% este cauzată de amendamentul propus de către deputatul liberal-democrat Simion Furdui. „Pe lângă faptul că este anti-european și a fost introdus într-o lege care prevede expres adaptarea la directivele europene, acest amendament aduce suplimentar cheltuieli zilnice de 800.000 de lei”, a declarat Parlicov, ex-directorul ANRE.

“Amendamentul Furdui”  a fost votat anul trecut, de Parlament, la propunerea deputatului liberal-democrat Semion Furdui prin care în articolul 4 la noțiunea „transport al gazelor naturale”, după cuvintele „fără a se include furnizarea” s-au introdus cuvintele „și serviciile de transportare internațională a gazelor naturale în regim de tranzit”, scrie Adevarul.

Prin urmare, consumatorii moldoveni vor deveni obligați să achite costul de transport al gazelor, cheltuieli care până atunci erau suportate de Gazprom. Potrivit lui Sergiu Tofilat, la reexaminarea tarifului în iulie 2015, ANRE a inclus aceste cheltuieli în tariful pentru consumatori.

Parlicov a mai afirmat că ar fi iresponsabil și o crimă din partea ANRE să revadă tarifele în perioada când este încă în vigoare acest amendament.

Amendamentul și interesele de la Moldovagaz 

La rândul său, fostul director al ANRE Nicolae Răileanu susține că Simion Furdui ar proteja anumite interese prin includerea acestui amendament, având în vedere că a condus Consiliul de Administrație al Moldovagaz. Experții mai spun că din cauza amendamentului, banii pe care îi achita Rusia Republicii Moldova pentru tranzitul de gaze erau incluși în veniturile reglementate ale Moldovagaz, iar acum sunt folosiți după bunul lor plac de către conducerea companiei.

În același timp, Răileanu a anunțat că ședința de judecată privind examinarea cererii sale de a anula deciziile ANRE privind majorarea tarifelor va avea loc astăzi.

ANRE, aşteptată astăzi în judecată

Expertul susţine că a acţionat în judecată ANRE în baza faptului că valorile costurilor incluse în tarif şi aprobate în cadrul şedinţelor din iulie sunt mai mici decât cele publicate în Monitorul Oficial. „Împreună cu Victor Parlicov am efectuat în 2011 mai multe controale în care am depistat cheltuieli nejustificate de peste 200 mii de lei, care ar trebui să fie luate în calcul la stabilirea tarifelor. ANRE nu a oferit un răspuns clar în această privinţă. Astfel, din cauza amendamentului Furdui şi a şedinţei de judecată, ANRE ar fi trebuit să amâne şedinţa de astăzi şi aprobarea tarifelor la gaze”, a precizat Nicolae Răileanu. În concluzie, experţii în energetică susţin că indiferent dacă moneda naţională s-a depreciat masiv, nu cetăţenii sunt cei care trebuie să plătească pentru miliardul furat prin majorarea tarifelor la gaze. Iar în condiţiile scăderii de două ori a preţului de import al gazelor naturale, tariful ar trebui să rămână acelaşi sau chiar să fie diminuat.

„Lucrurile pot ieşi de sub control”

Directorul ADEPT, Igor Boţan, a afirmat că impactul social al majorării tarifelor va fi unul devastator, lucrurile pot ieşi de sub control în special în cazul pensionarilor sau medicilor, profesorilor şi al altor bugetari care pur şi simplu nu vor avea bani pentru a-şi plăti întreţinerea.

Articolul integral citiți pe Adevarul Moldova.

About Author

admin