Prietenii știu de ce // Filat îngropat de propria apărare

Astăzi, 17 mai, la procesul de judecată a lui Vlad Filat urmau să se prezinte cel puțin 5 martori ai apărării din cei 14 martori pe baza cărora avocatul Igor Popa a încercat să-i construiască apărarea clientului său.

Deși declara anterior că procurorul operează cu acuzații îndoielnice care vor fi pur și simplu spulberate de declarațiile martorilor apărării, situația s-a dovedit a fi una șubredă pentru inculpat, or martorii au refuzat să dea declarații care l-ar deculpabiliza prin simpla boicotare a ședinței de judecată și neprezentare în fața instanței.

Martorii pe care a mizat Filat împreună cu avocatul Popa au decis că e mai bine să stea acasă decât să depună mărturii în cadrul celui mai răsunător dosar din Istoria Republicii Moldova – furtul Miliardului, de care este acuzat liderul PLDM – partid aflat la guvernare timp de aproape 7 ani, propulsat în față îndată după revoluția twitter – așa cum mai este numită revolta tinerilor din 7 aprilie 2009.

Astfel, după ziua de astăzi, situația ex-premierului demis pentru corupție a devenit una destul de gravă, or unica soluție pe care o vede avocatul acestuia este aducerea cu forța a celor ce ar trebui în opinia lui să-l salveze pe Filat de la 15 ani de pușcărie. Popa a depus în acest sens un demers pe care instanța urmează să-l examineze, iar actuala soție a lui Filat – Angela Gonța – a decis să facă presiuni asupra martorilor care fug de Filat prin intermediul Facebook-ului, amenințându-i cu o prevedere legală.

Apărarea este pusă în situația în care să aștepte o minune, or chiar dacă instanța va decide ca martorii să fie aduși cu forța, demersul avocatului va fi privit de martori, cel mai probabil, ca o intimidare și o presiune asupra lor, iar acest lucru îi poate face să-și aducă aminte cele mai neconvenabile episoade din activitatea inculpatului.

Pe de altă parte, martorii apărării sunt persoane cu nume sonore care nu vor dori să-și păteze reputația și vor face tot posibilul ca numele lor să nu fie legat de jaful secolului – lucru care s-a întâplat deja cu cel a lui Filat. Chiar dacă unii i-au fost prieteni, solidarizarea cu acesta i-ar putea pune într-o lumină proastă – acesta fiind se pare și motivul real al neprezentării de astăzi.

Aici se mai adaugă și faptul că o parte din acești martori nu sunt neapărat fani politici ai fostului premier, iar viziunile lor ar putea coincide cu cele ale acuzării, fapt ce îi va agrava și mai mult situația lui Filat.

Gabriel Călin

About Author

admin