Fost agent KGB, cu mască „pro-europeană” // Zeppelin scoate la iveală documente din dosarul “expertului în securitate” Rossian Vasiloi

Societatea civilă moldovenească este penetrată de foşti agenţi ai KGB-ului sovietic, care şi-au pus pe faţă mască “pro-europeană”. Un exemplu în acest sens ar fi cazul “expertului în securitate” Rossian Vasiloi, fostul adjunct al şefului Serviciului Grăniceri şi personaj cu funcţii înalte în Poliţia de Frontieră, în perioada în care Guvernul era condus de Vlad Filat, condamnat ulterior pentru corupţie.
O nouă investigație a portalului Zeppelin scoate la iveală mai multe documente din dosarul de securitate al lui Vasiloi, care şi conexiunile acestuia cu oligarhul condamnat Veaceslav Platon (şi el recrutat de serviciile secrete ruseşti), dar și cu fostul poliţist Gheorghe Petic.
“Comisia de recrutare a KGB al RSSM îl înrolează pe Rossian Vasiloi, la vârsta de abia 17 ani împliniţi, în rândurile KGB al URSS şi îl selectează pentru înmatriculare la Şcoala Superioară de Comandă de Grăniceri a KGB din Moscova, „purtătoare a Drapelului Roşu şi a ordinului Revoluţiei din Octombrie”, notează Zeppellin.

“Conform actului semnat de generalul KGB, Vasiloi Rossian a fost examinat de „comisia medico-militară” a KGB al RSSM şi în ultima instanţă de „comisia de recrutare a KGB al RSSM”. Recrutul Rossian Vasiloi a fost invitat în faţa comisiei menţionate a KGB şi a fost aprobat pentru recrutare în rândurile KGB al URSS, fiind recomandat ca „având un comportament pozitiv la şcoală, activ la lecţii, însuşeşte materialul repede, dă dovadă de o memorie bine dezvoltată, este atent la orele practice, este direct şi onest, atinge rezultatele pe care şi le propune prin insistenţă şi hărnicie”.
Totodată, comisia subliniază că recrutul „este rezistent la influenţă negativă”, „se bucură de respect din partea colegilor de clasă, ia parte activă la viaţa komsomolistă, deţinând în organizaţie funcţia de conducere de „komsorg” (organizator)” şi că în „comitetul de komsorgi” (organul de conducere al organizaţiei komsomoliste) răspunde de pregătirea fizică a komsomoliştilor”, se mai spune în investigaţia citată.
După ce a absolvit Şcoala Superioară de Comandă de Grăniceri de la Moscova din subordinea KGB, reorganizat între timp în FSB, Rosian Vasiloi este trimis în misiune la Chişinău.
“20 iunie 1994. Între timp, Rossian Vasiloi absolveşte cu succes Şcoala Superioară de Comandă de Grăniceri de la Moscova din subordinea KGB, reorganizat între timp în FSB. Generalul-locotenent V. Botantsev, comandantul unităţii militare nr. 2462 din Moscova îl trimite înapoi la Chişinău, printr-o scrisoare de însoţire autentificată printr-o ştampilă cu stema de stat a Rusiei, la dispoziţia aceluiaşi KGB, reorganizat între timp în MSN, Ministerul Securităţii Naţionale al Republicii Moldova”, scriu cei de la Zeppelin.

În Republica Moldova, Vasiloi a îndeplinit mai multe misiuni, la comanda FSB-ului de la Moscova.
“Alături de alte misiuni, de colectare şi transmitere la Moscova a informaţiilor din interiorul instituţiei de control la frontieră de la Chişinău, o altă importantă misiune a lui Vasiloi era recrutarea noilor agenţi pentru FSB. La 1 septembrie 2009, la 18 ani de la proclamarea independenţei Republicii Moldova de Moscova şi tocmai când la Chişinău se închega o guvernare de alianţă pro-europeană, în calitate de şef al Aparatului directorului general al SG, Vasiloi îl trimite la Moscova, la exact şcoala KGB pe care a absolvit-o el în 1994, între timp redenumită în Academia de Grăniceri a FSB, pe grănicerul moldovean Gheorghe Petic, numele căruia vă îndemnăm să-l reţineţi. Grănicerul moldovean îşi dă acceptul să devină agent al serviciului de spionaj al Rusiei, fapt confirmat chiar de FSB”, scrie portalul citat.
Sursa citată mai spune că curatorul din cadrul FSB al lui Rossian Vasiloi şi Veaceslav Platon este generalul FSB Oleg Podolko, car a fost numit consul onorific al Republicii Moldova în Federaţia Rusă.

About Author

admin