Fostul colaborator al CNA, Mihail Gofman refuză să se prezinte la audieri: Va fi adus cu forța

gofman

Mihail Gofman nu s-a prezentat nici azi la Procuratura Anticorupţie pentru a fi audiat în legătură cu declaraţiile sale la TV7 privind jaful bancar, deşi îşi dăduse acordul. Fostul şef-adjunct al Servicilului prevenire şi combatere a spălării banilor din cadrul CNA, Mihail Gofman, urma să fie audiat astăzi la ora 08:30, însă nu s-a prezentat, drept care va fi citat pentru a treia oară. Informația a fost confirmată pentru Deschide.MD de procurorul Adriana Bețișor. Dacă nu se va prezentat nici de data asta, fostul colaborator al CNA va fi adus cu forţa.

Mihail Gofman a declarat cu două săptămâni în urmă în cadrul emisiunii TV, „Interpol” de la postul TV 7, că au fost implicate toate structurile de stat în furtul bancar, inclusiv Banca Națională. Acesta a mai spus că emisia principală de 16 milioane de acțiuni, care echivalau cu 80 de milioane de lei, a fost una fictivă. Grupul a depistat că banii cu care s-au procurat aceste emisii suplimentare aparțin Băncii de Economii. Împrumutul acordat de BEM unei companii, adică 50 milioane de dolari, care urma să cumpere tehnică de calcul, birotică și urma să ajungă în Moldova. Dar suma a circulat în diferite companii offshore și până la urmă au fost plasate ca depozite la Banca de Economii. Gofman a adăugat că în august 2013, CNA a demonstrat că a fost o escrocherie, iar informația a fost furnizată tuturor structurilor de stat: Igor Corman, Iurie Leancă, dar și regretatului Ion Butmalai.

Președintele PPEM, Iurie Leancă, a organizat a doua zi o conferință de presă care a dezmințit declarațiile lui Gofman. Politicianul a declarat că cel în cauză e „doar un instrument” folosit împotriva sa. Președintele Partidului Popular European a ținut să precizeze că „au început să fie scoși de la naftalină luptători pentru adevăr, care spun că vin cu informație inedită, dar fac acuzații fără temei”.

Ulterior Procuratura Anticorupţie s-a autosesizat referitor la declaraţiile făcute de fostul angajat CNA, vizând schema de fraudare a sistemului bancar din Republica Moldova, de aceea a dispus citarea acestuia.

După ce Mihail Gofman nu s-a prezentat prima dată la Procuratura Anticorupție, Adriana Bețișor a spus presei că declarațiile lui Mihail Gofman fac parte dintr-un show mediatic, iar ne-prezența acestuia întărește și mai mult această idee.

Un show mediatic ar putea fi și omisiunea fostului angajat CNA de a aminti în ieșirile sale publice despre fratele său care a deținut funcții de conducere la Banca de Economii în anul 2014, notează sursa.

About Author

admin