Fostul șef de la CNA, Mihail Gofman ascunde un detaliu important despre fratele său, Alexei

Eroismul de care dă dovadă în ultima vreme Mihail Gofman, umbrește un detaliu pe care fostul colaborator al CNA se face a-l uita – fratele său a deținut în perioada delapidărilor, funcții cheie la BEM. Alexei Gofman a devenit angajat al Băncii de Economii încă în 2008, iar timp de trei ani a fost responsabil de creditare și gestionarea gajelor. Culmea e că din anul 2011 până în 2014, el a fost consilier al președintelui BEM, inclusiv a lui Grigore Gacikevici (n.r. după Gacikevici a urmat Victor Bodiu și Mihai Hîncu).

get_img

Mihail Gofman, probabil plictisit de viața prea frumoasă în vila sa de 11 milioane de lei (sursa: zdg), a pus sub bifă amnezică CV-ul fratelui său și a revenit în spațiul public, făcând-o pe ”Batman-ul furtului din sistemul bancar”.

Săptămâna trecută postul TV 7, prin vocea Nataliei Morari, a lăsat senzația că în țara asta există cel puțin un cetățean onest care știe multe despre furtul miliardului și este gata să colaboreze cu organele de anchetă în acest sens. Iată câteva teze din ieșirea la rampă a lui Mihail Gofman:

– Autorităţile au cunoscut despre furtul miliardului din sistemul bancar încă din anul 2013 şi nu au întreprins nimic în acest sens;
– În 2013 a existat un grup secret care s-a ocupat cu problema BEM;
– Procurarea emisiilor bancare au fost mimate, iar banii au circulat prin BEM, etc.

Evident, presa n-a ezitat prea mult și a tirajat știri cu duiumul de pe urma declarațiilor fostului colaborator al Centrului Anticorupție – schema simplă prin care Gofman a devenit erou peste noapte.

Să revenim totuși la fratele său. Lichidatorul BEM, Grigore Olaru ne-a confirmat informația că Alexei Gofman a fost angajat al BEM. Alte detalii nu ne-a putut oferi invocând confidențialitate contractuală. Întrebat cu insistență dacă acesta a fost consilierul lui Gacikevici, Olaru ne-a răspuns scurt: ”Dacă știți, de ce mă întrebați?”.

get_img (1)

Timp de trei ani Alexei Gofman a răspuns de creditele performante și ”mai puțin performante” și a gestionat gajurile problematice și ”mai puțin problematice” ale BEM. Pe 17 august, 2011 devine membru al echipei de conducere a BEM, mai exact – consilier al președintelui BEM, care pe atunci era Grigore Gacikevici. Apare întrebarea: Alexei Gofman i-a comunicat fratelui său, șef la CNA, despre consilierea pe care i-a acordat-o lui Gacikevici, de ultimul stă acum în pușcărie? Sau poate dezvăluirile pe care le face astăzi Gofman, de-acolo și vin? Dacă DA – a existat între ei o corespondență oficială sau fostul colaborator al CNA zguduie astăzi mass-media cu acuzații și informații obținute din discuții frățești?

Am încercat să-i adresăm această întrebare lui Alexei Gofman, însă la singurul număr de telefon fix pe care am reușit să-l obținem, acesta nu ne-a răspuns. Nici încercarea de a-i pune aceeași întrebare lui Mihai Gofman, nu s-a soldat cu prea mult succes – acesta are telefonul înafara ariei de acoperire. Redacția Deschide.MD va continua eforturile de a lua legătura cu ei și vom reveni îndată ce le vom obține replica.

Între timp, l-am întrebat pe Procurorul Anticorupție, Viorel Morari, dacă Alexei Gofman, în calitatea sa de consilier al președintelui BEM, a fost audiat în cadrul anchetei BEM, însă răspunsul a fost negativ.

get_img (2)

Relațiile de rudenie dintre Mihail și Alexei Gofman sunt confirmate și într-o investigație a Ziarului de Gardă, publicată în martie 2014. Publicația scria atunci că Gofman este cel mai bogat angajat al CNA și că are o casă de 11 milioane de lei. Tot atunci Mihail Gofman declara două firme pe care le-a vândut ulterior fratelui său Ale­xei Gofman(50%) și lui Edu­ard Ven­ger, un cetă­ţean al Rusiei (50%).

Amintim că după dezvăluirile făcute, fostul şef adjunct al Serviciului Prevenirea şi Combaterea Spălării Banilor din cadrul Centrului Naţional Anticorupţie, Mihail Gofman, a fost citat de Procuratura Anticorupție pentru audieri, însă acesta a refuzat să se prezinte.

sursa: deschide.md

About Author

admin