FSB: Carina Țurcan a divulgat României scheme de furnizare a energiei electrice în Donbass

Carina Țurcan, femeia reținută la 14 iunie, la Moscova, sub suspiciunea de spionaj în favoarea României, ar fi suspectată de FSB că a divulgat scheme de furnizare a energiei electrice în Donbass.

Potrivit presei ruse, Țurcan, care făcea parte din conducerea holdingului energetic Inter RAO, este bănuită că a transmis Serviciilor de Informații Străine date despre negocierile de la Moscova privind organizarea livrărilor de energie electrică în Crimeea și Republica Populară Lugansk. Informațiile primare despre scurgere au fost obținute pe linia Serviciul de Informații Externe al Federației Ruse.

Datele secrete ar fi fost transmise de Țurcan, României. Potrivit presei, activitatea femeii a fost monitorizată mai mult de 1 an.

„Serviciul de Informații Externe al Federației Ruse ar fi aflat că cineva toarnă informații unui membru NATO din România, în spatele căruia ar putea sta SUA. Era vorba de informații politice despre cine lucrează cu rușii în Ucraina, în Donețk, Crimeea și alte regiuni în care Rusia furnizează energie, și anume despre cine colaborează, cine nu, cu cine discută rușii, ce probleme sunt, ce scheme”, a declarat pentru RBK o sursă din cadrul anchetei.

Sursa a mai menționat că în 2014, când Ucraina a amenințat că va deconecta Crimeea de la energia electrică, o firmă „fiică” a Inter RAO a organizat livrarea energiei în Ucraina, iar de aici în Crimeea. De această schemă s-ar fi ocupat Carina Țurcan, care ar fi cunoscut toate contactele funcționarilor din Ucraina.

Carina Țurcan, cetățeancă a României și Federației Ruse, a fost reținută de FSB la Moscova, la 14 iunie, iar peste o zi a fost plasată în arest pentru spionaj.

Pe acest caz, viceministrul Energiei al Federației Ruse, Veaceslav Kravcenko, dar și alți funcționari din cadrul ministerului figurează ca martori.

Anterior, ministrul Afacerilor Externe al României a declarat că dacă reținerea se confirmă, Țurcan va beneficia de asistență consulară. Totodată, într-un comunicat oficial, Ministerul Afacerilor Externe al României a solicitat oficial Ambasadei Federației Ruse la București detalii suplimentare și clarificări cu privire la acest caz, menționând că informațiile din presa rusă au caracter speculativ.

 

sursa: crimemoldova.md

About Author

admin