Gaburici solicită rapoarte de la atașații economici ai RM peste hotare: „Vom analiza potențialul de import/export, dar și interesul mediului de afaceri”


Ministrul Economiei și Infrastructurii, Chiril Gaburici, a înaintat un apel către atașații Birourilor comercial-economice (BCE) din cadrul misiunilor diplomatice și oficiilor consulare ale Republicii Moldova peste hotare. Chiril Gaburici a solicitat acestora să remită, în adresa Ministerului Economiei și Infrastructurii, un raport succint de analiză pe dimensiunea cooperării comercial-economice cu țara de reședință.

„Ne dorim o conlucrare mai strânsă cu angajații birourilor comerciale pentru a promova produsele autohtone peste hotarele țării și a atrage investiții străine în economia națională. De aceea, solicit atașaților Birourilor comercial-economice și oficiilor consulare ale Republicii Moldova peste hotare, să remită în adresa Ministerului Economiei și Infrastructurii, un raport de analiză a situației economice a țării de reședință până la finele lui octombrie. Vom analiza atât potențialul de import și export, dar și interesul mediului de afaceri în a-și extinde investițiile în țara noastră”, a specificat Chiril Gaburici.

În context, ministrul a menționat că Birourile, create la inițiativa Ministerului Economiei și Infrastructurii de comun cu Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene, au menirea să promoveze interesele economice ale țării noastre. Totodată, Birourile comerciale oferă suport în negocierea, încheierea și implementarea tratatelor economice bilaterale şi multilaterale în țara de reședință şi în cele de acreditare prin cumul, ale Republicii Moldova, potrivit unui comunicat al ministerului.

Republica Moldova deține 12 birouri comercial-economice în misiunile diplomatice acreditate peste hotare, în țările care reprezintă principalii parteneri comerciali și investiționali pentru statul nostru, precum România, Ucraina, Turcia, Rusia, China, Belgia, Italia, Polonia, Germania, Belarus, Elveția și Emiratele Arabe Unite. De asemenea, urmează a fi deschise BCE în Japonia, SUA și EAU.

About Author

admin