Gazul se va ieftini. Lobby-ul Moldovagaz a rămas fără amendamentul Furdui

Gazul se va ieftini cu 5% pentru consumatori ca urmare a anulării amendamentului Furdui în ședința din 20 noiembrie a Parlamentului.

Astfel, ANRE urmează să revizuiască tariful la gaz pentru consumatorii finali, iar estimativ acesta ar putea fi de 5,66 de lei pentru metru cub.

Președintele Comisiei pentru Buget și Finanțe, Ștefan Creangă s spus că respectivul amendament a creat dificultăți și la stabilirea cheltuielilor pentru stabilirea tarifelor la gazele naturale. Tariful va fi revăzut și micșorat la gazele naturale.

Tariful pentru tranzitul gazului pe teritoriul Republicii Moldova în urma amendamentului Furdui s-a majorat de 16 ori adică cu 1500% de la 20,90 de bani la 340 de lei.

Amendamentul Furdui prevede ca toate veniturile care ţin de tranzitul gazelor naturale vor rămâne la Moldovagaz, iar costurile legate de sistemul de transport vor fi transferate doar pe umerii consumatorilor finali. Și asta, în condițiile în care Moldova tranzitează de aproape 20 de ori mai mult gaz decât se consumă pe malul drept al Nistrului.

Pe 13 noiembrie ANRE a aprobat majorarea tarifelor la gaz pentru consumatori cu 9,8%, la 9,22 lei pe metru cub, prețul mediu.

About Author

admin