Ea a afirmat că practicarea muzicii ajută la protejarea creierului de deteriorare și îmbunătățește abilitățile cognitive ale persoanelor în vârstă care se confruntă cu schimbări legate de vârstă. Elisabeta Zlatova a remarcat recenta cercetare efectuată de oameni de știință străini și publicată în jurnalul Neuroimage: Reports. Ea a spus că rezultatele experimentelor au arătat că practicarea muzicii duce la creșterea volumului de substanță cenușie din creier.
Această creștere a substanței cenușii, la rândul ei, îmbunătățește memoria și are un impact pozitiv asupra proceselor de gândire. Zlatova a subliniat că învățarea să cânte la un instrument muzical poate chiar preveni dezvoltarea bolii Alzheimer. Ea a recomandat persoanelor în vârstă să practice muzica de unul singur de patru-cinci ori pe săptămână timp de 30 de minute și să participe la o lecție sub îndrumarea unui pedagog. Participanții la experiment au avut exact această intensitate de antrenament, iar rezultatele lor la RMN au arătat rezultate bune.
Zlatova a adăugat și că eficiența funcționării creierului depinde și de alți factori, cum ar fi nivelul scăzut de stres, activitatea fizică, alimentația adecvată și viața socială bogată.