În loc de servicii turitice, carduri bancare golite

terminaluri mobile

Un membru al unei grupări criminale, cetățean al Ucrainei, de 45 de ani, suspectat de sustragerea mijloacelor bănești din conturile cardurilor de plată emise de instituții bancare din afara țării, a fost reținut de poliție și plasat în arest preventiv.

În urma investigațiilor efectuate de către angajații Centrului pentru combaterea crimelor informatice al Inspectoratului Național de Investigații în comun cu Procuratura Generală au stabilit că, în perioada anului curent, membrii grupării au creat pe teritoriul Republicii Moldova două companii cu genul de activitate declarat în domeniul turistic, prin intermediul cărora au obținut conectarea POS terminalelor și implicit acceptarea cardurilor bancare spre plată fără prezența fizică a acestora.

Ca urmare a perchezițiilor în oficiile companiilor efectuate de forțele de ordine au fost depistate și ridicate POS terminale utilizate la sustragerea mijloacelor bănești, ștampilele companiilor, laptop-uri, acte de evidență contabilă.

Astfel, suspecții utilizînd fraudulos POS terminalele precum și rechizitele bancare ale cardurilor de plată emise de instituțiile financiare din Brazilia, Canada, Austria și federația Rusă, au efectuat în mod fictiv achitări de servicii în sumă de peste 2 milioane de lei.

În acest caz a fost inițiată o cauză penală în baza art. 237 al. 2 și 186 al.5 Cod Penal al RM. Conform legislației în vigoare persoanele culpabile de„Fabricarea sau punerea în circulaţie a cardurilor sau a altor instrumente de plată false” și „Furt” se pedepsesc cu închisoare pe un termen de pînă la 12 ani.

La moment, polițiștii întreprind măsuri operative de investigații, întru stabilirea tuturor circumstanțelor și persoanelor implicate.

Serviciul de presă al IGP.

About Author

admin