Incidentul Tofilat: „din solidaritate politică doresc să-l justifice”

Cineva mi-a trimis imaginea cu posterul de alături, pe care scrie “Sergiu Tofilat respect!”, insistând că l-ar fi postat Maia Sandu imediat după ce s-a consumat evenimentul, pe care moldovenii l-au denumit neinspirat, dar exact, în maniera elevilor care rezolvă la școală o problemă, legată de descrierea unui tablou: “Un consilier prezidențial îi dă la bot ex-viceministrului de interne Ghenadie Cosovan”.

Oricât de mult și-ar iubi președintele un consilier și invers, nu cred că pot să-și demonstreze public afecțiunea într-un asemenea hal, după un asemenea incident. Chiar, dacă am accepta că domnul Cosovan este vinovat de cele întâmplate, deși anume el zăcea pe podeaua din studio nemișcat, după atacul, ori reacția lui Tofilat! De aceea am verificat cui aparține, totuși, posterul și după cum era de așteptat, am aflat ca l-a postat o doamnă din Bălți, căsătorită, susținătoare pe față a lui Renato Usatâi.

Mai puțin contează ce partide reprezintă sutele, ori chiar miile de cetățeni, care susțin deschis pe rețelele de socializare gestul lui Tofilat, entuziasmați și exaltați. Contează, că din solidaritate politică doresc să-l justifice. Încercările arată naïve, perfide ori idioate, pentru că poți îndreptăți unele stângăcii ori neghiobii verbale ale unui politician, dar nu ai cum justifică violența lui fizică într-un studio de televiziune. Mai ales, când e aplicată fără remușcări de un consilier prezidențial.

Apropos, printre justificările naive de care vorbeam, figurează și aceea, că Tofilat nu este acum în serviciul președinției, pentru că s-ar fi retras provizoriu, candidând în alegeri pe lista altui partid, decât PAS. Alții invocă în apărarea consilierului motive biologice și de gender: așa procedează un adevărat mascul, chiar dacă pericolul care s-a abătut asupra femelei e iluzoriu! A treia categorie pur și simplu jubilează victoria PAS, adică a găsit un prilej de continuare a sărbătorii din 11 iulie. Cei mai mulți însă, și asta trebuie remarcat în mod deosebit, reproșează autorilor postărilor, că au abordat incorect informația despre incident. Corect fiind ceea ce corespunde punctului lor de vedere.

Material excelent pentru psihologi și sociologi acest incident. Străinii care doresc să știe cine sunt moldovenii și care e orizonul lor cultural, nu trebuie acum să-l citească neapărat pe Cantemir, ori cărți mai noi despre poporul nostru. Este suficient să se aplece asupra comentariilor privind incidentul Tofilat.

Mulți așteaptă, probabil, să cer la sfârșitul acestui material demisia consilierului prezidențial, pentru comportament descalificant. Există ONG-uri potrivite, care din asemenea studii de caz își fac de lucru, rating și titlu de glorie. Eu, unul, cred, că președintele nu-l va concedia și nici pe Tofilat nu-l va mustra prea mult conștiința, că nu și-a prezentat demisia! Timpurile bune au început.

sursa: Telegram(Rățușca cea urâtă)

About Author

admin