Inițiativa comună a PLDM și PSRM de revizuire a Constituției, respinsă de Curtea Constituțională

Curtea Constituțională a restituit, fără a examina fondul, sesizarea comună a fracțiunilor Partidului Liberal Democrat din Moldova şi Partidului Socialiștilor din Republica Moldova privind avizarea inițiativei de revizuire a unor articole din Constituția Republicii Moldova. Sesizarea, prezentată în adresa Curții Constituționale în data de 3 noiembrie 2015, vizează modificarea articolelor 78, 85 și 89 din Constituție și se referă la alegerea şi demiterea Președintelui Republicii Moldova prin vot universal, egal, direct, secret şi liber exprimat, notează Today.md.

În procesul verificării preliminare a sesizării, Curtea a constatat unele inadvertențe tehnice în textul proiectului de lege, care fac imposibilă examinarea fondului cauzei în actuala redacție deficitară. Potrivit magistraților, în proiectul de lege se conține un nonsens, deoarece prevede o „contradicție ininteligibilă privind modul de adoptare, prin consacrarea a două soluții care se exclud reciproc: calea parlamentară și cea prin referendum.” Astfel, deși în titlul proiectului de lege se menționează „Parlamentul Republicii Moldova”, în calitate de autoritate prezumtivă a adoptării legii pentru modificarea Constituției, în Preambulul proiectului de lege se menționează că aceasta este adoptată de către „popor”: „Noi, poporul Republicii Moldova, exercitându-ne în mod direct suveranitatea națională […], adoptăm prezenta lege”.

Având în vedere faptul că, după avizarea de către Curtea Constituțională, nu se admit intervenții în textul proiectului de lege privind revizuirea Constituției, Curtea a solicitat înlăturarea deficiențelor semnalate. Pentru motivele arătate, Curtea a restituit sesizarea.

Acest fapt nu împiedică depunerea ulterioară a proiectului, după înlăturarea deficiențelor tehnice semnalate.

 

About Author

admin