Instituțiile de învățământ trebuie să renunțe la camerele video, instalate de Maia Sandu: Încalcă drepturile copiilor

Centrul Național pentru Protecția Datelor cu Caracter Personal a informat instituțiile de învățământ superior din țară despre caracterul neconform al instalării mijloacelor de supraveghere video în sălile de curs. Astfel, potrivit portalului independent.md, CNPDCP a somat în scris instituțiile de învățământ să renunțe, în decurs de 30 de zile, la instalarea mijloacelor de supraveghere video în sălile de studii.

CNPDCP face referință la hotărârea Camerei Curții Europene a Drepturilor Omului, emisă în data de 28 noiembrie curent, pe cazul a doi profesori universitari din Muntenegru, care au înaintat o cerere în atenția Curții prin care susțin despre încălcarea dreptului la viața privată și protecția datelor cu caracter personal, ca urmare a supravegherii video în sălile universitare.

În acest context, Curtea a emis o hotărâre prin care a constatat încălcarea articolului 8 al Convenției Europene a Drepturilor Omului, care prevede „Dreptul la respectarea vieții private și de familie”.

Potrivit Serviciului de presă a Centrului Național cu Caracter Personal, după 30 de zile când vor fi analizate toate rapoartele informative solicitate instituțiilor de învățămînt referitoare la sistemele de supraveghere video instalate, Centrul va consulta și practica europeană, anume pe partea ce ține de instalarea camerelor video în sălile de BAC, totodată vor avea loc și discuții consultative cu reprezentanții responsabili de organizarea examenelor de BAC, în scopul aprecierii caracterului conform al acestor camere video.

„Instituțiile au 30 de zile timp să își reevalueze sistemele de supraveghere video instalate și să conformeze hotărârii CEDO”, a spus Maria Chitoroagă, Serviciul de presa al Centrului Naţional pentru Protecţia Datelor cu Caracter Personal.

Cu o concluzie finală despre situația ce ține de camerele video instalate la BAC, Centrul Național pentru Protecția Datelor cu Caracter Personal va reveni cu o poziție în luna martie sau aprilie 2018.

sursa: moldova24.info

About Author

admin