Ion Ceban: Curățârea râului Bîc pe o porțiune de 2 km a fost una necesară, dar insuficientă. Îl vom reabilita în totalitate

Râul Bîc este nu doar preocuparea Chișinăului, acesta este o problemă ecologică mult mai amplă. După ce a fost curățată o porțiune de peste 2 km de râu, edilul Ion Ceban afirmă că această intervenție e foarte necesară, dar insuficientă.

„Râul trebuie privit în ansamblu, dacă ne dorim să schimbăm lucrurile. Știm că unele studii s-au pierdut pe drum în timp, iar unele finanțe așa și nu au ajuns să fie alocate și utilizate pentru acest scop. Astfel, râul Bîc va fi obiectul de analiză a unui studiu comprehensiv de fezabilitate.
După o muncă enormă în echipă, partenerii de dezvoltare au acceptat demersul și inițierea Proiectului ,,Reabilitarea râului Bîc și protecția împotriva inundațiilor” de către Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare.

Mă bucur că am obținut votul în CMC pentru Acordul de prefinanțare, astfel, urmând a fi întreprinse măsuri pentru îmbunătățirea și revitalizarea integrală a sistemului fluvial al râului Bîc. Un element-cheie în realizarea acestui obiectiv ține de reabilitarea integrală a râului și protecția împotriva inundațiilor, pentru îmbunătățirea complexă pe râul Bîc și a tronsoanelor adiacente”, a declarat acesta.

Edilul afirmă că acest obiectiv nu poate fi realizat decât dacă avem un studiu comprehensiv de fezabilitate care să stea la baza unui proiect ulterior cu un plan de investiții prioritare de lungă durată.

„Studiul de fezabilitate complet al proiectului va fi utilizat pentru a evalua volumul și mecanismul de finanțare potențială, presupune și elaborarea unui program de investiții pe termen lung, prezentând nevoile strategice de investiții, va produce un program detaliat de măsuri, inclusiv analiza detaliată a costurilor implementării acestora. Proiectul va fi realizat pentru cei 19 km ai afluentului care trec prin municipiul Chișinău și presupune a fi gata la finele anului.

Îmi doresc ca Municipiul Chișinău să poată beneficia de acces la cele mai bune practici internaționale în domeniul gestionării reabilitării râurilor, inundațiilor, inclusiv achiziționarea de lucrări, bunuri și servicii”, a conchis acesta.

About Author

admin