Ion Ceban: Vom avem ședință la MC, unde vom cere ajutor în evaluarea celor 800 de monumente arhitecturale din capitală: Dacă nu, vom încerca pe cont propriu

Primarul general Ion Ceban a venit cu mai multe explicații cu privire la moratoriul pus în capitală, în zona centru, pe contracții și reabilitări. Edilul spune că problema va fi discutată astăzi și la Ministerul Culturii, unde va cere ajutorul cu privire la evaluarea monumentele arhitecturale din capitală.

„Am vorbit cu cei de la Direcția Arhitectură să nu emită nicio autorizație de construcție sau acte permisive în acest sens. Am avut doar 2 instituții, este vorba de Arhanghelul Mihail și Institutul Național de Justiție, unde am agreat că poate fi reabilitată fațada. Iar în rest, până pe 1 aprilie aceste acte nu vor fi eliberate. Azi vom avea o ședință cu Ministerul Culturii. Deja am trimis toate tezele, începând de la digitalizare, până la elaborarea studiului arhitectural pe patrimoniu din zona centru. Am zis că avem peste 800 de monumente de talie națională și locală.

Urmează ca aceste toate monumente să fie analizate și elaborate profilurile. Acest lucru a început, însă compania contractată nu a fost achitată pentru lucrări. Au fost evaluate 200 de monumente din cele 800. Vom vedea cum ne vom mișca împreună cu Ministerul Culturii la acest moment. Dacă nu va fi implicarea autorităților centrale, am zis că ne vom descurca cumva de sine stătător. Aceste lucrări costă, durează în timp, de asta am pus 1 aprilie”, a precizat edilul.

Ceban a mai spune că între timp, Chișinău Proiect elaborează Planul Urbanistic Zonal din zona centru. „Sper că trebuie să realizăm că lucrurile sunt interdependente. Fără această evaluare a monumentelor, nu putem să avansăm pe PUZ”.

About Author

admin