James Pettit: Moldova continuă să transmită semnale ce denotă dorința sa de a îmbunătăți climatul de afaceri

Statele Unite ale Americii sunt gata să susțină îmbunătățirea climatului de afaceri în Republica Moldova pentru atragerea investitorilor străini și integrării mai accelerate în economia globală. Declarația a fost făcută de către Ambasadorul SUA în Moldova, James Pettit, în cadrul lansării Programului pentru Reforme Structurale în Moldova, finanțat de USAID.

James Pettit a mai spus că programul va permite formarea unei economii mai dinamice, mai inovatoare și mai competitive.

”Prin acest nou proiect, SUA sunt în continuare alături de cei care promovează reformele economice în Republica Moldova, în tot ceea ce ține de fortificarea relațiilor economice cu Europa și alinierea strictă la cerințele integrării europene, precum combaterea corupției, asigurarea transparenței și a bunei guvernări a instituțiilor de stat. În ultimii ani, Moldova a semnat o serie de Acorduri internaționale foarte importante, prin care s-a angajat să realizeze schimbări majore prin implementarea unor reforme structurale de anvergură pentru a combate corupția și a promova Moldova ca o țară atractivă pentru investitorii străini. Aceste reforme sunt de o importanță critică, în special în contextul recentei retrogradări a RM în clasamentul indicatorilor globali de guvernanță, ce determină reticența investitorilor de a veni aici, or Moldova continuă să transmită semnale ce denotă dorința sa de a îmbunătăți situația. SUA sunt bucuroasă să ajute Moldova să ocupe loc în economia mondială. Guvernul RM trebuie să-și păstreze angajamentele de implementare a reformelor și îndeplinirea promisiunilor făcute față de cetățeni”, a precizat Ambasadorul.

La rândul său, ministrul Economiei și Infrastructurii, Chiril Gaburici, a menționat și el importanța acestui program. Potrivit lui, prin intermediul acestuia vor putea fi implementate mai ulor reformele promovate de către Guvern.

„Cred că doar prin eforturi comune putem aduce Europa la noi acasă, prin asigurarea unui nivel mai înalt de trai, în asigurarea dezvoltării economiei naționale și prin creșterea puterii de cumpărare. Pe parcursul ultimilor ani, observăm tendința de reorientare a exportului moldovenesc de la Est spre Vest. UE deține întâietate în comerțul exterior al RM. Țările UE sunt principalii investitori în economia națională. Contăm pe suportul noului program în sprijinirea activităților prioritare ale Ministerului și Guvernului, ce țin de implementarea cu succes a prevederilor Acordului de Asociere UE – RM, ce vizează Zona de Liber Schimb. Mizăm pe acest program și în implementarea Planului național de facilitare a comerțului pentru anii 2017 – 2020. Ne dorim foarte mult eliminarea întârzierii și procedurilor birocratice, dar și ne dorim simplificarea, modernizarea și armonizarea proceselor de export-import”, a punctat Chiril Gaburici.

sursa: today.md

About Author

admin