Johannes Hahn: Prevederea din Codul Electoral invocată pentru invalidarea alegerilor nu a mai fost folosită. Decizia juridică ar putea fi în regulă

Decizia juridică prin care au fost invalidate alegerile primarului din Chișinău ar putea fi în regulă. O spune comisarul european pentru politica vecinătății și negocieri de extindere, Johannes Hahn. Oficialul a declarat pentru radio Europa Liberă că problema constă în prevederea legală invocată, și anume că s-a făcut agitație electorală în ziua scrutinului, prin chemare la vot.

”A chema oamenii la vot este o pornire firească și sănătoasă a politicienilor și a amintit, în treacăt, că prevederea din Codul Electoral invocată pentru invalidarea alegerilor de la Chișinău nu a mai fost folosită la nici un alt scrutin moldovean, în trecut, ceea ce – a spus comisarul – „poate da de gândit”. Dacă s-a luat, în baza acestei prevederi, decizia juridică, ar putea fi în regulă, așa că problema noastră este prevederea din lege care a fost folosită”, a spus Hahn.

Întrebat cum se poate schimba prevederea, comisarul european a spus că orice lege poate fi schimbată, în parlament.

Este de menționat că opinia oficialului european coincide cu poziția exprimată de liderul Partidului Democrat, Vlad Plahotniuc. Într-un interviu pentru timpul.md, politicianul a spus că a cerut juriștilor să demareze o analiză atât a legilor invocate de instanțe în deciziile lor, cât și a întregii legislații electorale ca să înțeleagă ”unde pot fi găsite și alte portițe, care să ducă la utilizarea legii pentru invalidarea alegerilor, indiferent ce partid sau candidat este vizat”.

Liderul democraților a mai spus că va cere fracțiunii PDM din Parlament să fie creată o comisie care va analiza abaterile din campanie.

”Va trebui să aibă loc discuții serioase și despre ceea ce s-a întâmplat în alegerile din Chișinău, nu doar în turul doi, dar și în turul întâi. Au fost încălcări ale legislației electorale, care chiar dacă nu ar fi atras invalidarea alegerilor, ele sunt, de asemenea, un precedent periculos pentru alegerile viitoare. Aici tot este necesară o analiză”, a explicat președintele PDM.

sursa: Timpul.md

About Author

admin