La BNM au fost reținuți complicii lui Platon care l-au ajutat să spele 20 de miliarde de dolari

Reținerile operate astăzi au legătură directă cu spălarea a 20 de miliarde de dolari proveniți din Rusia prin Moldinconbank – bancă controlată de Veaceslav Platon, supranumit raiderul nr1 din CSI, care se află acum în custodia organelor de drept din Ucraina, a declarat procurorul anticorupție, Viorel Morari.

Morari susține că persoanele reținute, fiind responsabile de domeniul prevenirii și combaterii spălării banilor, nu au întreprins acțiuni vizavi de Moldindconbank, ceea ce a permis să aibă loc aceste tranzacții.

„Este vorba de spălare de bani care au trecut prin tranzit, în conturi corespondente, deschise la Moldindconbank de către bănci din Federația Rusă și care au fost posibil a fi încasate datorită îndeplinirii necorespunzătoare a atribuțiilor de serviciu de către angajații Băncii Naționale din Moldova. Temei pentru reținere au servit și declarațiile unor martori care au apărut după intensificarea investigațiilor în legătură cu spălarea a peste 20 mlrd dolari”, a declarat Viorel Morari.

Amintim că astăzi au fost reținute trei persoane, un fost viceguvernator și doi actuali șefi de direcție din cadrul Băncii Naționale a Moldovei. Ei riscă până la 6 ani de închisoare cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcții până la 10 ani.

sursa: moldova24.info

About Author

admin