MAI explică de ce l-a expulzat pe finlandezului lui Dodon

aeroport

La data de 29 mai curent, pe teritoriul aeroportului Internaţional Chişinău a fost reţinut un cetăţean finlandez, care anterior a efectuat mai multe vizite pe teritoriul Republicii Moldova, în cadrul cărora s-a dovedit că a întreprins un şir de măsuri cu caracter subversiv la adresa securităţii de stat, promovând curente cu caracter anti-constituţional, orientate la destabilizarea echilibrului social şi dezbinarea societăţii.

Persoana vizată s-a manifestat prin acţiuni cu caracter social-politic, fiind publicist cunoscut. Prin expunerile publice ale acestuia, cu caracter radical, au fost aduse prejudicii grave la adresa stabilităţii sociale.

Pentru acţiunile similare anterioare în alte state, de către serviciile speciale ale Republicii Estonia, la data de 24 aprilie 2009 a fost declarat indezirabil, fiind considerat „periculos pentru securitatea de stat”.

Datorită expunerilor sale, în anul 2012, la fel, a fost declarat indezirabil pentru catedrele instituţiilor de învăţămînt superior din Finlanda.

La data de 29 mai 2014, în oraşul Comrat, cetăţeanul finlandez, a participat la seminarul„Euro-integrarea Republicii Moldova: impactul social, economic şi cultural în regiunile Republicii Moldova”. În cadrul expunerilor acestuia, au fost aduse prejudicii drepturilor şi libertăţilor cetăţenilor Republicii Moldova, inclusiv prin chemări la dezbinare socială pe criterii etnice şi politice.

În scopul contracarării şi neadmiterii ulterioare a acţiunilor similare, în conformitate cu prevederile art. 55 al Legii nr. 200 din 16.07.2010 privind regimul străinilor în Republica Moldova, a fost adoptată decizia privind declararea cetăţeanului BaeckmanErkki Johan, persoană indezirabilă pe teritoriul Republicii Moldova pe o perioadă de 5 ani.

sursa: MAI.MD

About Author

admin