Majoritatea pasajelor din capitală au trecut printr-un proces de metamorfoză în 2020

Anul 2020 a fost momentul schimbărilor pentru pasajele subterane din capitală. Din 20 în totalitate, 8 au fost și sunt în proces de reabilitate. Mai mult, cu începutul anului, alte subterane vor intra în proces de modernizare.

Edilul a punctat că banii au fost oferiți de agenți economic, dar nu de primărie.

Astfel, pasajul pietonal subteran din bd. Dacia, CC „Shopping MallDova” şi Spitalul Clinic Municipal nr. 1 este reabilitat în totalitate. Reparată a fost și subterana de la strada Teilor, intersecție cu Dacia. Este vorba de pasajul subteran „Budapesta”.

„Eu sunt plăcut surprins cum au decurs aceste activități în final, ținând cont că acum jumătate de an în urmă era dezastru. Acum vedem o reprație făcută bine. Ne bucurăm că la aceste reparații participă și agenții economici. Avem planuri bune, frumoase, pentru Chișinău, pentru oameni. Este una din cele mai solicitate subterane din sectorul Botanica”, a precizat primarul la deschiderea care a avut loc pe 30 decembrie.

Potrivit acestuia, lucrările includ reparaţia pereţilor şi instalarea imaginilor securizate cu sticlă antivandal, reparaţia tavanului, instalarea camerelor de supraveghere video și reabilitarea scărilor şi amenajarea rampei de acces pentru persoanele cu mobilitate redusă.

Și subterana de la Circ a prins altă față. Astfel, aceasta este mult mai sigură pentru locuitorii capitalei și are un aspect frumos.

„În prezent alte treceri subterane sunt reabilitate: subteranele din str. Alecu Russo, 2/1, Rîşcani, din str. Alecu Russo 59/4, Ciocana, subteranele din str. Calea Ieşilor; din preajma Cinematografului „Flacăra”; şos. Hînceşti, în preajma Gării Auto de Sud, bd. Decebal intersecţie cu str. N. Titulescu.

Dacă vorbim de pasajul de la Ismail, acesta a fost inclus în baza unui parteneriat public-privat, care va fi votat de către CMC. Ceban afima anterior că nu crede că vor fi probleme în acest caz, în negocierile cu fracțiunile. Urmează să fie făcut studiul de fezabilitate, procedurile.

Cât ține de cei ce vând în unele pasaje subterane, Ceban afirmă că totul se face legal. „Da, noi am fost amenințați astăzi de foarte multe persoane – cei cu panourile, gherete, unde stau diferiți bețivi, fac pile pe la judecăți, dar noi trebuie să facem curat. În această condiție că departamentul juridic va face ordine”, a conchis acesta.

De precizat că în oraș sunt 20 de pasaje subterane.

About Author

admin