Mihail Gofman – un personaj scos de la naftalină, cu avere de zeci de milioane de lei

gofman

Jurnalista Natalia Morari a scos în emisiunea „Interpol” de la naftalină un alt personaj, care, la fel ca Sergiu Cebotari de la Poșta Moldovei, a fost prezentat și s-a autoprezentat ca un erou care a fost cât pe ce să pună mâna pe cei care au furat miliardul, dar a fost intimidat, presat și alungat din sistem. Este vorba de un fost angajat al CNA, Mihail Gofman, un personaj despre care ziariștii de investigații au scris zeci de articole din are reiese că Gofman este proprietarul unei averi impresionante de zeci de milioane de lei, dar și un bun expert în tranzacții și mișmașuri economice menite să-i ascundă averile.

Mihail Gofman a intrat în vizorul presei încă în 2014, atunci când jurnaliștii au descoperit că, deși deținea o funcție nu prea importantă în cadrul CNA – șef adjunct al Serviciului Prevenirea şi Combaterea Spălării Banilor – dispunea de o avere de invidiat.

Potrivit Ziarului de Gardă, Mihail Gofman a fost angajat în 2002 în cadrul Centrului pentru Combaterea Crimelor Economice şi Corupţiei (CCCEC) în funcţia de controlor-revizor superior. Un an mai târziu a fost numit în funcţia de şef adjunct al Secţiei combaterea delictelor din sistemul financiar-bancar şi spălării banilor a Departamentului investigaţii operative al CCCEC, reorganizată apoi în subdiviziunea autonomă Serviciul Prevenirea şi Combaterea Spălării Banilor.

La 2 februarie 2009, Gofman a fost retrogradat din funcţia de şef adjunct al Serviciului Prevenirea şi Combaterea Spălării Banilor, iar în luna august 2009 a fost transferat în funcţia de şef al secţiei programe anticorupţie a CCCEC. Gofman a atacat în instanţa de judecată ordinul CCCEC, solicitând să fie restabilit în funcţia de sef adjunct al Serviciului Prevenirea şi Combaterea Spălării Banilor. La sfârşitul anului 2009, Curtea de Apel Chişinău a anulat ordinul CCCEC şi l-a restabilit pe Mihail Gofman în funcţia de şef adjunct. CCCEC a făcut recurs la Curtea Supremă de Justiţie (CSJ), iar ulterior a depus o cerere prin care şi-a retras cererea de recurs.

Ziarul de gardă scria la 6 martie 2014 că Gofman era unul dintre cei mai bogaţi angajaţi de la CNA. Oficial, a declarat o avere de 3,8 milioane de lei, însă în realitate averea sa ar fi de 10 ori mai mare. ZdG a identificat tranzacţiile dubioase pe care le-a făcut acesta la începutul anului 2013. Casa în care locuieşte, un imobil cu două niveluri şi mansardă, în valoare de 11 milioane de lei, amplasată în cartierul „Poiana Domnească” din Durleşti, a fost înscrisă pe mama sa. Firmele le-a înscris pe numele fratelui său, iar câteva proprietăţi imobiliare le-a făcut „cadou” unui cumătru care desfăşoară afaceri în R. Moldova şi în România. Totodată, ferma din Boşcana, cu o anexă de 10 construcţii, este trecută pe numele unei bătrâne de 93 de ani, care este şi mama preşedintei Judecătoriei Edineţ.

În 2008, adjunctul de la SPCB a semnat un contract de arendă cu Agenţia Moldsilva, prin care a intrat în posesia a 3 ha de pădure din or. Durleşti, situate pe marginea drumului Chişinău–Leuşeni. În 2010, peste drum de pădurea luată în arendă, Gofman a cumpărat un teren de 685 m², pe care l-a înscris pe numele mamei sale, Ritta Gofman, o pensionară de 67 de ani, profesoară de limba rusă, care locuieşte în satul Boldureşti, Nisporeni. Pe terenul respectiv a construit o casă cu două niveluri, cu mansardă şi cu piscină în curte. Suprafaţa totală fiind de 193,1 m², iar recepţia datând cu începutul anului 2013. Şi acest imobil a fost înregistrat pe numele Rittei Gofman. Potrivit experţilor imobiliari, locuinţa valorează aproximativ 11 milioane de lei, asta datorită şi locului amplasării.

Jurnaliștii de la Ziarul de Gardă documentau atunci mai multe tranzacții frauduloase făcute de Gofman și apropiații lui, care demonstrează că acesta este, într-adevăr, un expert în spălarea banilor. Mai multe detalii despre Mihail Gofman și afacerile sale puteți accesa aici: http://www.zdg.md/editia-print/investigatii/imperiul-lui-gofman-cel-mai-bogat-angajat-de-la-cna.

La scurt timp după publicarea aceste investigații, Gofman a fost demis în urma unei verificări din partea CNA în care se constata că acesta a încălcat „principiile integrităţii morale, respectului şi loialităţii” din Codul de conduită al angajaţilor instituţiei. Gofman a atacat decizia CNA în instanță, cerând să fie repus în funcție și să-i fie achitate daune morale și materiale, dar instanța de judecată i-a respins cererea.

sursa: Politics.MD

About Author

admin