Năstase și Țopii, speriați de sondaje! Încearcă să blocheze cu orice preț relansarea economică a țării

topa nastase.png8

Semnarea unui nou acord cu FMI, ba chiar și avansarea inițială în negocieri de către Guvern este un dezastru pentru Andrei Năstase și partidul Ţopilor, PPDA. De ce? Pentru că asta înseamnă deblocarea economică a ţării, asta înseamnă recredibilizarea în plan extern, asta înseamnă redresarea Moldovei, ceea ce aşteaptă Bucureştiul, UE şi SUA. Şi cel mai important pentru ei, asta înseamnă continuarea căderii platformei, după ce în ultimul sondaj făcut public s-a văzut prima prăbușire spectaculoasă, de peste 5 procente. Care este planul lui Năstase și cum încearcă sa blocheze „catastrofa” FMI?

Platforma DA și Ţopii au crescut inițial pe un discurs bun antisistem, cu care au reușit sa scoată oamenii în stradă, însă foarte rapid s-a văzut că scopul lor a fost altul, nu o luptă pe revendicări sociale, pentru binele oamenilor, ci același banal război al lor cu Plahotniuc. Astăzi protestele lor nu mai sunt credibile, ultimele lor proteste au fost adevărate catastrofe, primele semne că platforma nu mai este credibilă. Au făcut multe greșeli, au încercat să forțeze disperat și efectul protestelor a fost invers, s-a întors împotriva lor (efectul bumerangului). Cred că și lor le este clar că protestele nu îi mai pot ajuta și caută disperați ceva care să le ţină în viaţă proiectul politic.

Dar ce mai poți face când ai apărut ca o mișcare protestatară, apoi te-ai transformat în una politică? Să cauți ceva cu ce să isterizezi din nou mulțimea, care însă nu mai pare dispusă să te creadă atât de ușor, după ce ai folosit-o pentru lupte între găști şi clanuri, și pentru a-ți face un partid. Ţopii și Năstase au inventat o nouă sperietoare, acea trecere a creditului BNM către BEM, garantat de Guvern, care a venit să compenseze pierderile în urma jafului lui Shor şi Filat, la datorie publică. Oligarhii de la FrankFurt speră că prin această mișcare vor reuși să irite din nou populația și să-și reînvie platforma.

Omul Ţopilor știe foarte bine că trecerea acestor sume la datoria publică este o condiţie a FMI, fără de care nici nu se poate pune problema încheierii unui acord, iar guvernarea e obligată să aprobe această decizie nepopulară. Năstase spera ca guvernarea să se sperie de gălăgia pe care o face el și sa nu aprobe decizia, astfel negocierile cu FMI să fie blocate. Năstase și Ţopii înțeleg foarte bine că acum nu mai pot ridica proteste de amploare, au văzut ce au pățit la ultimul, în plus devine din ce în ce mai greu greu ca în toamnă sa nu se facă iar de râs. Oricum, efectul unui protest poate dura zile, însă un eventual eșec în negocierile cu FMI ar fi cu bătaie lungă, fiind o teză perfectă, inclusiv în campania electorală. Iata de ce oligarhii din spatele platformei DA au impus această noua strategie.

Filat_FrankFurtŢopii ştiu bine că și ei sunt cu musca pe căciulă în cazul BEM, ei au fost primii beneficiari ai creditelor neperformante de la BEM, ale căror pagubă au plătit-o tot cetăţenii, iar pentru ei tema asta nu e avantajoasă. De asta au și abandonat-o imediat ce Filat a fost arestat şi condamnat și au înțeles că prea multă vorbă le poate aduce inclusiv posibile mărturii ale lui Filat, în urma unei negocieri cu Plahotniuc pentru o pedeapsa mai ușoară. Oare anume aşa să se explice transformarea celor 19 ani în 9 ani?! Foarte probabil ! Au Ţopii motive să se teamă pentru consultanţa pe care i-au acordat-o lui Filat în prima fază a preluării BEM? E foarte probabil s-o aflăm la Apel.

Ţopii și Năstase înțeleg bine că au nevoie să oprească Guvernul din drumul pe care s-a pornit, fiecare mișcare bună a guvernării, salutată de partenerii externi, înseamnă pierderi de procente pentru platforma DA. Tema FMI a fost ridicată atât de tare ca fiind o nevoie vitală pentru Moldova, încât pentru Ţopi devine o ţintă foarte importantă.

Ce nu le spun Ţopii și Năstase oamenilor când vorbesc de trecerea unei părţi din paguba de la BEM la datorie publică, confom angajamentelor anterioare a guvernului AIE? Nu le spun că în realitate în aceasta este inclusă și partea care se va recupera, inclusiv prin executarea gajurilor și a schestrelor deja puse pe anumite bunuri, iar suma pe care o vehiculează ei acum că o va plăti fiecare cetățean este falsă. Şi cel mai important, ei nu spun că fară aceasta decizie Moldova nu va putea avea un acord cu FMI. Nu le spun cum s-a recuperat paguba de la BEM provocată chiar de Victor şi Viorel Ţopa și procurorul lor Andrei Năstase. Nu le spun că tot cetăţenii au plătit-o, asa cum au plătit și devalizarea Air Moldova. Nu au curaj să rostească numele lui Filat în contextul BEM, pe care dimpotrivă, îl apără permanent, iar prin asta alimentează și mai mult informațiile că fostul premier i-a avut parteneri pe profesioniştii în ale atacurilor raider de la FrankFurt atunci când a preluat fraudulos BEM, prin tranzacția cu Platon și combinațiile cu Shor.

Campania electorală din toamnă cred că urmează a fi una foarte interesantă şi va lămuri foarte multe lucruri legate de BEM, inclusiv implicarea Ţopilor alături de Filat, prin consultanţa acordată în crearea schemei atacului raider de devalizare a băncii, încă din anul 2011. Credeați că Filat a făcut totul de unul singur, când avea în anturajul lui profesioniști ca Platon și V&V Ţopa? Filat nu e decât un prostănac, nu avea el cum să știe să facă aşa scheme, el a beneficiat de asistenţă încă de pe vremea când era premier. Atunci niște băieți şmecheri au profitat de ura lui pentru Plahotniuc și l-au folosit ca pe un prost. Asta desigur nu înseamnă că nu e vinovat pentru ce s-a întâmplat la BEM, doar că el s-a ales cu pușcăria, iar cei care l-au folosit sunt bine sănătoși şi în libertate. Totuși, calificativul de prostănac, aplicat apropos de piariştii de la Jurnal, îl prinde foarte bine pe Filat…

La acest calificativ mă voi opri azi, ceea ce e mai important şi interesant abia urmează. Keep in touch !

Veaceslav Balacci

About Author

admin