NATO acuză Rusia de „încălcarea flagrantă” a suveranităţii Ucrainei. Reacţia lui Putin

NATO acuză Rusia de „încălcare flagrantă” suveranităţii Ucrainei, inclusiv prin operaţiuni militare, şi-şi exprimă solidaritatea cu Kievul. Secretarul general al Alianţei, Anders Fogh Rasmussen, a declarat că „în ciuda dezminţirilor”, este clar că trupe ruseşti au trecut ilegal graniţa în Ucraina.

„Nu este o acţiune izolată, ci face parte dintr-un plan periculos de a destabiliza Ucraina ca un stat suveran. Este o încălcare flagrantă a suveranităţii şi integrităţii sale teritoriale şi sfidează toate eforturile diplomatice pentru găsirea unei soluţii paşnice”, a spus Rassmusen, cerând Rusiei să înceteze acţiunile militare şi să nu-i mai sprijine pe rebeli.

Cum Kievul a anunţat că doreşte relansarea procesului de aderare la NATO, Rassmusen a spus că Alianţa nu va închide uşa Ucrainei. “Permiteţi-mi să vă amintesc decizia luată în 2008 de NATO, conform căreia Ucraina va deveni stat membru”, a declarat el.

Declaraţiile secretarul general al NATO vin după ce, joi seară, preşedintele SUA Barack Obama a acuzat Rusia că este responsabilă pentru violenţele din estul Ucrainei, Moscova înarmându-i şi finanţându-i pe separatişti. Urmare a acţiunilor sale, a spus Obama, Rusia este izolată mai mult decât oricând după sfârşitul Războiului Rece. Liderul de la Casa Albă a vorbit despre „incursiunea” rusească în Ucraina, evitând să folosească cuvântul „invazie”.

“Incursiunea rusă care are loc la ora actuală în Ucraina nu poate duce decât “la sancţiuni suplimentare împotriva Rusiei, a adăugat preşedintele american. Obama a menţionat că îl va primi pe Poroşenko luna viitoare, la Casa Albă.

NATO a prezentat ieri o serie de imagini surprinse din satelit care confirmă că trupe ruseşti sunt angajate în operaţiuni militare în Ucraina.

Putin: Kievul e de vină

Rusia neagă însă toate acuzaţiile. Preşedintele Vladimir Putin a acuzat guvernul ucrainean de escaladarea conflictului, comparând operaţiunile din Doneţk şi Lugansk cu asediul asediul Lenigradului de către nazişti din al Doilea Răboi Mondial, potrivit BBC. „Autorităţile ucrainene trebuie să înceapă discuţiile cu rebelii”, a spus el.

“Autorităţile ucrainene trebuie forţate să înceapă negocieri pe fond. Nu pe probleme tehnice (…), ci pe fond (…): care vor fi drepturile populaţiei din Donbas, Lugansk, din sud-estul ţării”, a afirmat Putin, vineri, în cursul unui summit al tineretului rus.

Preşedintele şi-a exprimat regretul că Kievul refuză, în opinia lui, să evacueze forţele ucrainene încercuite de rebeli în estul Ucrainei printr-un culoar umanitar a cărui creare le-a cerut-o separatiştilor ruşi.

“Cred că este vorba despre o eroare colosală care va duce la importante pierderi de vieţi omeneşti”, a avertizat el, adăugând că “aceasta îi aminteşte de evenimentele din al Doilea Război Mondial”.

Preşedintele a anunţat, de asemenea, că omologul său ucrainean, Petro Poroşenko, l-a asigurat că militarii ruşi, pe care Kievul a anunţat luni că i-a arestat pe teritoriul său, se vor întoarce în curând în Rusia.

“Vă spun serios, cred că s-au pierdut, frontiera (ruso-ucraineană) nu este marcată clar”, a asigurat el.

Putin a afirmat, de asemenea, că peninsula Crimeea, “loc sacru” pentru ruşi, nu va reveni sub autoritatea Kievului, afirmând că “poporul rus şi poporul ucrainean sunt aproape unul şi acelaşi popor”, declanşând aplauzele publicului.

“Acest război este enorma noastră strategie”, a spus el.

About Author

admin