Noi dezvăluiri ale procurorilor: Interlopul Karamalak proteja traficul de droguri, în care era implicată gruparea lui Borman

Gruparea criminală transnațională, condusă de căpetenia interlopă Oleg Pruteanu, alias Borman, a obținut venituri de cel puin 20 de milioane de lei din vânzarea de droguri în Federația Rusă. Informația a fost oferită de procurorul Lilian Bacalîm din cadrul Procuraturii pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale, în cadrul unei conferințe de presă.

Gruparea avea 60 de membri, originari din Republica Moldova, Marea Britanie și Federația Rusă și era protejată în Rusia de căpetenia interlopă Grigore Caramalak, zis Bulgaru, a declarat și Gheorghe Ciugureanu, ofițer principal INI, în cadrul aceleiași conferințe de presă.

”Grupării i s-a incriminat circulația ilegală a drogurior, în scop de înstrăinare. Liderul grupării, pe parcursul anilor 2010-2014, a organizat trafic de droguri în Federația Rusă. Au fost traficate cel puțin 775 kg de hașiș, toate vândute în Rusia. Liderul grupării a obținut venturi de minim 20 mln de lei. O parte din droguri au fost reținute”, a declarat procurorul Lilian Bacalîm.

Pe cest caz au fost pronunțate mai multe sentințe de judecată în Republica Moldova, cu închisoare de la 6 la 17 ani de zile. Membrii grupării mai sunt cercetați pentru contrabanda cu droguri și mijloace financiare în proporții deosebit de mari, dar și pentru spălare de bani.

Amintim că Oleg Pruteanu, alias Borman, a fost reţinut, în noiembrie 2017, de procurorii pentru cauze speciale în comun cu ofiţerii Inspectoratului Naţional de Investigaţie. Împreună cu acesta au mai fost reţinuţi şi alţi membri ai grupării.

Pentru a face rost de droguri, membrii grupării scoteau ilegal bani din Moldova, sumele începând cu 50.000 de euro. Cu aceşti bani, suspecţii se deplasau în unele ţări din UE, de unde procurau maşini cu numere de înmatriculare europene pentru a nu atrage atenţia forţelor de ordine şi le reutilau, pentru a putea camufla drogurile în interiorul acestora.

sursa: today.md

About Author

admin