Opinie // După condamnarea lui Filat a rămas o mare necunoscută: De ce nu s-a apărat tot procesul, fie și pe Facebook, de ce nu a demontat nici o probă a procurorilor?

Iată-ne ajunşi la sfârşitul primului proces Filat, inedit pentru cei 25 de ani de istorie a Republicii Moldova. (Doar) 9 ani de puşcărie pentru fostul premier! Pentru leul din 2009, pe care puterea l-a rupt total de realitate (ca şi pe Voronin cu 6 ani în urmă) şi i-a zburat definitiv capul. Cel care a crezut că puterea îl face şi mai puternic (cu tot cu Guvern, Vamă, Poliţie şi Fisc) s-a pomenit transformat din leu, number one al politicii moldoveneşti, într-un miel care a tremurat 9 luni în aşteptarea celor 9 ani din sentinţă şi sfârşitului carierei sale de om politic.

O epopee care după reţinerea din 15 octombrie şi până azi ne-a adus mai multe controverse, la care mă voi opri mai jos, dar şi răspunsuri clare, cel puţin la două întrebări. Acestea măcinau societatea moldovenească, dar şi partenerii noştri Occidentali, de la fraţii de la Bucureşti şi până la Bruxelles sau Washington. De unde, totuşi, îl cunoaşte Vlad Filat pe Ilan Shor şi cum a fost posibil ca autorităţile moldoveneşti, de la Preşedinte şi până la Ministru al Finanţelor şi Procurori, să privească paralizate cum un oarecare Shor fură unică bancă a statului??

Începând cu ziua de azi, până la anularea sentinţei emise de Judecătoria Buiucani, nici măcar prezumţia nevinovăţiei nu-l mai poate scăpa pe Filat de răspunsul clar, că a primit acele 250 de milioane de dolari de la Shor pentru protecţie şi anume pentru ca să asigure paralizarea instituţiilor statului, ca să nu încurce devalizării Băncii de Economii şi schemelor lui Shor de la Vamă! Fie direct, prin supuşii pe linie de partid delegaţi în diverse funcţii, fie indirect, prin şantajarea foştilor parteneri de coaliţie cu sfărâmarea, în caz că cineva pune prea multe întrebări legate de BEM, a betonului alianţei, în care Filat a fost prima vioară până în 2015, dar s-a reuşit!

Totuşi, dincolo de răspunsuri, avem şi mai multe întrebări, mai mult sau mai puţin retorice. De ce leul Filat, după ce ne-a promis la 15 octombrie că o să arunce nu ştiu ce nu ştiu unde, ca de obicei nu s-a ţinut de cuvânt? Şi s-a transformat cuminte din leu, la 15 octombrie, în miel, la 27 iunie?

De ce Filat nu s-a apărat deloc în acest proces??? De ce nu a combătut cu probe acuzațiile procurorilor? Cum a pus, prin Admin, atâtea mesaje cu apă chioară pe facebook, tot aşa a avut perfecta posibilitate sa combată fiecare acuzație în parte! El însă a preferat să se limiteze doar la subiectul procesului public, deși știa bine că nu ar fi în avantajul său ca execuţia sa politică să fie una publică. Dar insista, tocmai pentru că știa că procurorii nu pot accepta procesul public, atâta timp cât dosarul nu e finalizat, acest proces fiind doar o parte a dosarului Filat şi a altor dosare anchetate de procurori!

Niciodată în aceste luni Filat nu a explicat pe facebook, unde se exprima şi nimeni nu-i putea interzice s-o facă, ce e cu discuțiile lui cu Shor, ce relație a avut cu el şi cum răspunde acuzațiilor procurorilor! S-a limitat, cum fac toți infractorii politici, în a spune că e un proces politic. Asta arată că probele au fost puternice, iar Filat și apărarea lui pur şi simplu nu au argumente ca să le combată. Până și avocatul s-a limitat doar la declaraţii, că sunt slabe probele, fără însă a le combate juridic, sau cel puţin argumentat!

Aceasta rămâne a fi probabil principala necunoscută a acestui proces, de ce Filat nu s-a aparat deloc, cu probe clare şi credibile, care ar demonstra că e nevinovat? De ce a apelat doar la tradiţionala victimziare, jocul de-a greva foamei și aceleași războaie ale lui cu Plahotniuc, prin care a adus ţara… acolo unde este. De fapt, cum să combaţi, când nu ai cu ce?! O altă explicaţie nu cred că poate fi găsită. Tactica lui Filat pe acest dosar este practic identică celei a omologului său Adrian Năstase, fostul premier al României, pe dosarul instrumentat de DNA în care a fost condamnat.

Am multe să le reproșez și procurorilor, în primul rând pentru că nu au mai deschis încă vreo două-trei dosare după declarațiile făcute de unii martori în instanţă! Or, pentru asta procesul a fost închis, nu?! Ca să nu fie împiedicată ancheta, inclusiv lucrul pe alte dosare?! Înțeleg că s-au spus lucruri foarte interesante acolo, care îl îngroapă definitiv pe Filat, dar și pe partenerii lui de furăciuni din PLDM! Or, să-l vedem azi bravând pe noul lider al PLDM, analistul care a fost plătit din banii furaţi de la BEM, este chiar comic! Şi se referă la fel și la alți indivizi din gaşcă.

Am câte ceva de reproşat şi judecătorilor, care au dictat 9 ani, o pedeapsă disproporţionată, prea blândă pentru un politician care a furat sute de milioane de dolari, comparativ cu anii grei de puşcărie pe care-i primesc moldovenii simpli care fură câteva găini, mii sau sute de mii de lei! Au făcut-o probabil lăsându-se influenţaţi de campania amplă de presă, de victimizare a lui Filat!

Procesul ăsta a avut mai multe momente cu adevărat penibile şi campania jenantă de victimizare a lui Filat a fost cu siguranţă unul din ele. Ca şi bocetele false ale Angelei Gonţa (care apropos cred că îl va părăsi curând), atitudinea ridicolă a PLDM, slugărnicia presei lui Filat etc. S-a vrut a fi un gen de presiune asupra procurorilor şi judecătorilor. Şi parţial s-a reuşit. Victimizarea a compensat absenţa probelor apărării, a redus de 2 ori termenul de detenţie a mielului!

Nu ne rămâne decât să le urăm succes procurorilor şi curaj judecătorilor în instanţele ierarhic superioare, iar mielului tăcere plăcută în continuare! N-a mai rămas prea mult şi până la punctul final de la CEDO.

sursa: https://balacci.wordpress.com/2016/06/27/tacerea-mielului-sentinta/

About Author

admin