OPINIE // Hop-uri cu BOP-uri

BOP Aprilie 2015 vs. BOP Decembrie 2015: Juriul BOP-ului transmitea prin vocea dlui. Barbarosie ca Partidul Nostru şi Partidul Popular European din Moldova n-au fost incluşi în lista de partide pentru sondajul din Aprilie 2015 pentru că ”nu erau înregistrate. Conform regulamentului, noi nu le putem include”. De fapt, am descoperit că Partidul Nostru a fost inclus în lista altor întrebări de la acea vreme, dar nu la cea privind intenţia de vot. Mai multe detalii aici. La acea vreme, cele două partide cumulau o intenţie de vot netă de circa 25%. Aşadar, deloc neglijabilă cifra.

Nu ştim la această oră dacă Juriul BOP îi pasă de consecvenţă, dar cert este că, în sondajul curent apare în toate întrebările care conţin liste de partid Platforma Demnitate şi Adevăr. Care, precum ştiţi, nu este partid politic, cel puţin nu deocamdată.

Filtrarea răspunsurilor privind intenţia de vot, prezentînd rezultatele doar pentru ”cei care vor merge la vot” nu este altceva decît un alt artificiu de ”a umfla” procentele care se prezintă publicului. Ca şi de alte dăţi, BOP-ul se încîlceşte în propriile picioare şi prezintă intenţia de vot doar pentru cei care spun că vor merge la vot, iar apoi ne spun de fapt că mai sunt 10% care spun că nu vor merge la vot. Aşadar, dragi tovarăşi, cît estimează BOP că nu vor merge la vot? (mai jos este intenţia de vot exprimată de cei care spun că vor merge la vot).

În locul dlui. Dodon, aş solicita scuze publice din partea IPP, a dlui. Barbăroşie şi a realizatorilor sondajului. În condiţiile în care lumea atribuie mult din succesul ultimelor schimbări şi lui Dodon şi Usatîi, în condiţiile în care acelaşi sondaj prezintă pentru PSRM 30% credibilitate, iar pentru dl. Igor Dodon tot peste 30% (peste nivelurile pe care le avea în noiembrie 2014!!!), Igor Dodon pe locul II la Preşedinte cu 23% … în aceste condiţii, BOP estimează PSRM la 10% din cei care vor merge la vot (de fapt, la 8%-9% din total eşantion). Aşadar, BOP-ul trage o altă concluzie: în plin avînt, PSRM, de la 16% în BOP-ul din Noiembrie 2014, practic îşi înjumătăţeşte electoratul faţă de noiembrie 2014 (iar asta să ştiţi că în termeni statistici e foarte mult).

Ce ne mai spune acest BOP? Faceţi o comparaţie cu rezultatele din sondaje înregistrate într-o altă perioadă de criză, cea din 2013. PCRM avea atunci 50%-55% intenţie netă de vot. Acum, ”stînga” are conform BOP 33% (PN + PSRM + PCRM); cu alte cuvinte, oamenii ”mulţumiţi” de guvernare, nu se reorientează către opoziţie, care pierde 20% prin comparaţie cu acel moment. Ca toată construcţia să fie bine croită, apare în sondaje un partid care nu e partid, o ”alternativa” în care trebuie să credem că ne va salva pentru că aşa cred unii că ar trebui să credem. Numai că e bine să ştiţi că o clădire e proiectată de un arhitect, nu de un croitor.

Din punctul meu de vedere, situaţia e mult mai grea şi dificlă decît ne-a fost prezentată astăzi. Şi o ştiu mulţi. Din păcate, nu vă pot oferi cifre pentru că acestea sunt regulile de joc cînd sunt în spate contracte şi clauze. Nu cred cîtuşi de puţin în construcţii artificiale de alternativă, în platforme de succes care să ”dea speranţă oamenilor”. Cei din branşa mea ştiu cît şi cum li se cere ”să dea speranţă”.

Aflat într-o vadită lipsă de vizibilitate pe anumite surse mass media, pentru prima oară, după multă vreme BOP publică PDM cu un procent mai mare decît al PL; pînă acum, PL avea în BOP procent mai mare, dar la alegeri PL lua mai puţin ca PDM (vedeţi sondajele BOP din 2010-2014). Să vedem dacă gustul dulce-acrişor din preajma pragului va face ca BOP-ul să revină pe anumite sticle.

După 5 ani de la anunţul de retragere de la licitaţiile BOP, am considerat că merită să mai sondăm o dată valorile promovate de IPP: competiţie, transparenţă etc. şi am participat la licitaţie. Nefiind informat de rezultatul licitaţiei, la un moment dat am solicitat un răspuns pe mail; am fost informaţi că a cîştigat altă companie. ”Contînd pe o competiţie reală … V-am ruga să ne oferiţi un feed-back privind punctajul obţinut de compania noastră în raport cu cîştigătorul, care ar fi aspectele ce ar putea fi imbunătăţite de noi pentru a răspunde în viitor cît mai adecvat aşteptărilor beneficiarului etc.”. Am fost informat că solicitarea noastră va fi trimisă la Juriu şi vom primi un răspuns. Din păcate, încă aşteptăm un răspuns. Din partea Juriului.

 

sursa: x-pert.md

About Author

admin