Opinie: Maia Sandu trebuie să decidă ce face cu Andrei Năstase – îl acceptă cum este, cu toate combinațiile dubioase, sau îl scoate din aliați

Maia Sandu trebuie să renunțe la imaginea de Albă ca Zăpada și să se concentreze pe câteva lucruri importante, dacă vrea să câștige alegerile. De această părere este fostul consilier al ex-președintelui României, Iulian Chifu. Într-un editorial pentru deschide.md, acesta atrage atenția că ”îmbrăcarea hainei Sfintei Fecioare, după ce ai păcătuit în politica din Republica Moldova, e o abordare cel puțin nefericită”.

Chifu mai crede că Maia Sandu trebuie să își adapteze idealurile la realitatea din Moldova, ”pentru că de aici cere voturi”. Pentru asta are trei probleme pe care trebuie să și le rezolve, și repede.

În primul rând, ea ar trebuie să-și asume propriul trecut din PLDM. În al doilea rând, trebuie să-și asume pe deplin sau să se rupă definitiv de partenerul său Andrei Năstase și PPDA.

”Să-l accepte așa cum este, cu combinațiile dubioase, sursele de finanțare neclare și netransparente sau, din contra, de-a dreptul vinovate. Cu acțiunile sale necugetate și ostentative, cu meseria sa și propriii săi demoni. Sau să-l scoată dintre aliați, admițând să-l confrunte în alegeri pentru același electorat. Și cu problemele finanțării propriului partid, deopotrivă”, enumeră Chifu.

Al treilea punct, în viziunea expertului, este acceptarea compromisului. ”Să recunoască faptul că își dorește guvernarea, că are aspirații de premier și de formare a guvernului, cu cine va putea să o facă.

”Politica se face cu oameni reali, cu bune și rele, alegerile se câștigă cu politicieni cu experiență, nu numai cu elite culturale și intelectuale morale, iar guvernarea se face în coaliții, prin compromisuri”, afirmă fostul consilier al lui Traian Băsescu.

About Author

admin