Comisia Europeană și Serviciul European de Acțiune Externă au prezentat un pachet de sprijin pentru Republica Moldova pentru a ajuta această țară să depășească consecințele războiului Rusiei împotriva Ucrainei și să se apropie de Uniunea Europeană. Anunțul a fost făcut miercuri de serviciul de presă al Comisiei Europene, după cum relatează eurointegration.com.ua.
Pachetul de sprijin pentru Republica Moldova include cinci priorități care vizează depășirea consecințelor războiului Rusiei în Ucraina și apropierea Moldovei de UE.
1. Promovarea dezvoltării economice: În cadrul acestei priorități, va fi implementat un Plan de acțiuni prioritare pentru comerț, care va include proiecte emblematice specifice și măsuri de sprijin pentru IMM-uri, comerț, eficiență energetică și dezvoltarea capitalului uman. De asemenea, vor fi acordate fonduri pentru proiecte în cadrul inițiativei “Căile solidarității” pentru a aborda problemele de la frontieră.
2. Sprijinirea reformelor: Această prioritate include consolidarea capacității administrative, servicii de consiliere, programe de formare și de sprijin pentru implementarea reformelor în Moldova.
3. Asigurarea securității energetice: Măsurile se vor axa pe creșterea producției interne de energie electrică, participarea la achizițiile de gaze ale UE, promovarea surselor de energie regenerabilă și îmbunătățirea eficienței energetice.
4. Consolidarea securității: acest obiectiv va fi vizat prin dialog, cooperare cu misiunile și agențiile UE și prin consolidarea sectorului de apărare al Moldovei cu ajutorul Facilității europene pentru pace.
5. Combaterea manipulării informațiilor: În acest scop, se va oferi sprijin tehnic guvernului moldovean și vor fi dezvoltate capacitățile presei independente, ale societății civile și ale mass-media din Moldova.
Se va oferi sprijin tehnic guvernului moldovean și se vor dezvolta capacitățile mass-mediei independente, ale societății civile și ale publicului moldovean pentru a contracara dezinformarea și a comunica în mod activ beneficiile integrării în UE.
De asemenea, ca urmare a propunerii Comisiei Europene din 20 iunie de revizuire a cadrului financiar multianual, aproximativ 600 de milioane EUR din Instrumentul de vecinătate, dezvoltare și cooperare internațională ar putea fi realocate în programe pentru perioada 2024-2027 pentru a spori sprijinul acordat altor țări vecine, inclusiv Moldovei.